Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Een vredige en verstilde avond bij de nestlocatie in de zomerpolder (foto Rianca Vos, april 2022)

Door Andries Dijkstra

Jong geluk … en nog zo wat …

Andries Dijkstra | donderdag 28 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 399x

De jonge zeearenden kropen op respectievelijk 22 april om 20.55 uur en 24 april om 06.55 uur uit hun ei. Voor het zesde jaar op rij mogen we bij “It Fryske Gea” genieten van jong zeearend geluk in het NP “de Alde Feanen”.
Het zeearend gezin met links pa en rechts ma (screenshot via de webcam op 27 april 2022 om 06.59.33)

‘de Tweeling’

Zoals Merel al noemde in haar blog van 25 april jl. is het leeftijdsverschil van de twee jongen maar 34 uur! En daarmee werd eveneens duidelijk dat er niet vanaf het eerst gelegde ei werd gebroed, zie het blog ‘statistieken’.
Een verschil in grootte tussen de twee dons jongen is niet of nauwelijks vast te stellen en beide worden ze volop gevoerd. De twee “pykjes” bedelen, door luid te piepen, met regelmaat om voedsel. Waar overigens in de literatuur soms staat vermeld dat ze dit niet zouden doen, is dit bij deze twee jongen overduidelijk wel het geval!
Maar ja, zijn het nu twee zussen, twee broers of een zus en broer, die we zo nu en dan lekker zien ‘beuken’ (stoeien) op het nest? Daar valt voorlopig geen zinnig woord over te zeggen en houd ik het eerst maar op de ‘twee-eiige tweeling’, die aan elkaar gewaagd zijn.

Wat eten ze?

In de eerste dagen, periode 24 t/m 27 april, stond er voor de jongen hoofdzakelijk jonge grauwe gans op het menu, afgewisseld met een paar hapjes vis (brasem) of gevogelte zoals meerkoet en wilde eend.
Tijdens de broedfase, na de leg van het tweede ei, verraste man zeearend zijn vrouw door acht keer een prooi (o.a. vis, eend, meerkoet, grauwe gans pul en haas) naar het nest te brengen.

De vrouw zorgde echter tijdens de broedperiode grotendeels voor haar eigen voeding. Het prooi brengen van man zeearend tijdens de broedperiode, zal vermoedelijk een uiting zijn van ‘de binding’ tussen het stel. Het aanbieden van iets lekkers maakt overigens bij veel vogelsoorten deel uit van het baltsritueel.
Bij dit monogaam levende zeearend paar zagen we dus, tijdens het leggen van de eieren en de broedfase, met enige regelmaat dit gedrag. Wellicht vergelijkbaar met het zo nu en dan een doosje chocolade of een bloemetje meebrengen bij mensen?!

Wie brengt de prooi en wie voert?

Vanaf het begin op 24 april jl. werd door zowel man als vrouw prooi gebracht én gevoerd! Wel was het zo dat man zeearend gedurende dit eerste weekje verreweg de meeste prooien invloog en vrouw de hoofdrol voor zich opeiste bij het voeren.
Echter, zo hier en daar valt in de literatuur te lezen dat man zeearend al het voedsel zou brengen en vrouw zeearend alleen maar zou voeren. Dit is pertinent niet het geval bij ons zeearend paar in het NP “de Alde Feanen”.

Vorig jaar hebben we kunnen zien dat het prooi brengen en voeren, naarmate de jongen ouder werden, in toenemende mate met een evenredige taakverdeling door zowel man als vrouw zeearend werd gedaan. Evenzo neemt een van de ouders zo nu en dan weer een (oude) prooirest mee van de rand van het nest. Zo blijft het toch nog een beetje netjes.

We gaan zien hoe het dit seizoen verder gaat én … blijf met ons kijken en genieten!

Dit eerste weekje werd door het zeearend paar een verse, malse pul van de Grauwe Gans als de meest verantwoorde maaltijd voor de kuikens binnengevlogen! (screenshot via de webcam op 27 april 2022 om 15.43.33)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs