Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto André Eijkenaar

Door Pieter van den Assem
Beleef de lente

In de ban van Code Oranje

Pieter van den Assem | donderdag 25 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1013x

Momenteel geldt in heel Nederland code oranje, en zelfs code geel in het waddengebied. Wij kunnen makkelijk verkoeling opzoeken, maar bij vogels gaat dat een stuk moeilijker. We hebben allemaal wel de effecten meegemaakt van de warmte van vorig jaar, maar hoe reageren de vogels op code ‘Oranje’?
Foto van Helga Kattinger

All you can eat!

Voor onze kerkuil heeft de warmte van de afgelopen jaren, hoe raar het ook klinkt, veel positieve invloeden gehad. Door de milde winters hebben de muizenpopulaties zich razendsnel vermenigvuldigd. De kerkuil profiteert hier smakelijk van, door het hoge voedselaanbod heeft de kerkuil een hoog slagingspercentage om jongen groot te brengen. Ook heeft het voedselaanbod veel invloed op  het aantal legsels per seizoen.

Hoe kan ik helpen met dit weer?

Voor vogels die overdag actief zijn is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat er een schaal, of een bak, water in uw tuin aanwezig is, gelieve een bak gebruiken die niet diep is! Anders bestaat de kans dat vogels er in verdrinken. Ververs het water dagelijks, het geeft niet alleen vogels een groot plezier, het is prachtig te zien hoe vogels wassen en badderen in je schaal met water, de spetters vliegen je om de oren!

Uilen en warmte

Doordat de kerkuilen in de schaduw zitten, en de kast zit diep in de schuur waar het koeler is dan buiten, zullen ze minder de hitte ervaren dan vogels die overdag actief zijn. Echter is het nog erg warm voor de vogels, je ziet ze dan ook vaak hijgend in de kast zitten. Dit doen ze om af te koelen, uilen drinken namelijk geen water, ze halen alle vloeistof, die ze nodig hebben, uit hun prooi.

Het einde is in zicht...

Het kerkuilen seizoen van Beleef de Lente loopt ten einde, op 31 juli zal dan ook de laatste blog worden geschreven. Ik wil graag alle kijkers en lezers hartelijk bedanken! Het was weer een geweldig seizoen met veel prachtige momenten! Hopelijk hebben jullie net zo erg genoten als dat ik deed!

 

 

Foto André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs