Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Toon alle blogs & vlogs

Horen jullie ook meer dan wat jullie zien?

Samira al Gimandari | woensdag 16 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 39x

Het leggen en broeden van de eieren door V oogt soms wat eentonig voor de camera. Maar wie het geluid aan heeft staan, hoort op de achtergrond een orkest van mezen, tjiftjafs en andere zangvogels. Hoe verhoudt V zich tot die andere vogels, die net als zij druk bezig zijn met het voorjaar?

Vanuit welk perspectief is het stil?

Vogels broedden niet in stilte. Hun nesten liggen midden in een levendig netwerk van geluiden: zanggeluiden en alarmroepen van andere vogels, een houtduif die over de grond loopt, een auto die voorbijrijdt, of een bij die zoemt op weg naar een suikerrijke bloem. Voor ons klinkt het als natuurgeluiden op de achtergrond, maar voor een V is het van levensbelang. Geluiden uit haar omgeving geven informatie: is het veilig, is er gevaar, is er voedsel?

 

Luisteren is overleven

Vogels maken heel wat geluiden met elk zijn eigen functie. Het meest bekend is vogelzang: vaak vrolijk en melodieus, bedoeld om een territorium af te bakenen of een partner aan te trekken. Maar er zijn ook andere, minder opvallende geluiden die minstens zo belangrijk zijn.

  • Contactgeluiden – korte, zachte roepjes om contact te houden met soortgenoten. 
  • Alarmroepen – luid en fel, bedoeld om te waarschuwen voor gevaar. Hoorbaar voor meerdere soorten, en vaak direct reden tot opletten of vluchten.
  • Vluchtroepen – scherpe geluiden die vogels maken als ze opvliegen bij dreigend gevaar. 

V reageert intuïtief op deze geluiden. Zachte contactgeluiden of lage waarschuwingen kunnen haar juist stilhouden – verstijven op het nest, om niet op te vallen. Maar bij felle alarmkreten of vluchtroepen zal ze soms op de vlucht slaan, nog vóór het gevaar haar bereikt. 

 

Tussen drukte en stilte

De omgevingsignalen beïnvloeden elkaar voortdurend. Belangrijk blijft dat het netwerk met elkaar in verbinding staat. Het territorium behouden is belangrijk voor het eigen nestsucces van de soort, want als deze signalen er niet zouden zijn dan zou het nest minder kans op slagen hebben en zou ieder vogelpaartje zonder afstemming een nest kunnen beginnen. Maar als dit dan eenmaal is afgestemd helpen de alarmsignalen in zijn voordeel voor het gezamenlijk broeden. Best ingewikkeld eigenlijk, maar superinteressant.

En dan is er soms… stilte. Geen zang, geen geroep. Alleen rust,is het de regen of de avond die nadert. Zelfs in een wereld vol vogelgezang zijn er momenten waarop iedereen even luistert. 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs