Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Hoe werkt dat toch..

Joy de Vos | vrijdag 22 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1018x

M’n aller eerste blog voor Beleef de Lente, spannend! Zo nieuw als ik in ‘de wereld van de vogel’ ben, viel het mij op dat moeder havik vorig jaar niet meteen al het eerste ei ging bebroeden – hoezo eigenlijk niet? Hoe zit dat? En wat is broeden precies? Dat ga ik in deze blog uitvogelen.

Wat is broeden eigenlijk?

Volgens de encyclopedie is broeden ‘het door warmte doen uitkomen van eieren, in het bijzonder van vogels’. Veel vogelouders doen erg hun best om de eieren lekker op temperatuur te houden, gemiddeld zo tussen de 35 en 38 graden. De havik broedt van eind maart tot in mei. Meestal worden er zo’n 3-4 eieren gelegd en is de broedduur (hoe lang ze op de eieren zit om ze warm te houden) 32-38 dagen per ei.

Waarom wachten?

Net zoals we vorig jaar hebben kunnen zien, start de havik niet meteen met broeden na het leggen van het eerste ei. Het is slim dat ze even wacht tot na de leg van het tweede of derde, want anders zou het leeftijdsverschil tussen de jongen te groot worden. Het eerste ei blijft gelukkig nog wel even vruchtbaar voordat ze lekker warm wordt bebroed. Pas tijdens het broeden start de ontwikkeling van het kuiken in het ei en is het dan wel erg gevoelig geworden voor temperatuurschommelingen.

Ben benieuwd!

Vorig jaar kwam het eerste jong op 11 mei uit het ei, net als jong 2 en 3. Op die dag werden er 3 kuikens in 5 uur tijd geboren, iets wat erg bijzonder is! Normaal gesproken zit er meer tijd tussen elk kuiken. Ben benieuwd hoe het dit jaar zal gaan.

Meer weten over blogger Joy de Vos


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs