Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hoe oud is moeder oehoe?

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | maandag 29 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 226x

Oehoes doen er na hun geboorte zo'n 5 jaar over om alle vleugelpennen te vervangen. Dat biedt mogelijkheden om soms iets te kunnen zeggen over de leeftijd van volwassen oehoes.

ruicontrast

Toen mevrouw oehoe haar kuikens wilde beschermen omdat er weer eens een eekhoorn door het beeld knalde, strekte ze even haar vleugel ( zie screenshot). Wie goed kijkt ziet dat niet alle veren dezelfde kleur hebben. De nieuwste veren zijn duidelijk donkerder dan oudere veren. Dit verschil in kleur noemen we; ruicontrast.

leeftijd bepalen

Leuk..... maar wat hebben we daaraan? Nou...op basis van het ruipatroon in de vleugelveren kunnen we een inschatting maken van de leeftijd van een oehoe. In ieder geval kunnen we zeggen of de uil jonger of ouder dan 5 jaar is. 

Hoe oud is dan nu het vrouwtje?

Op het screenshot kun je zien dat de veren dicht bij het lichaam (armpennen) donkerder zijn dan de rest. Ook op enkele andere plekken en aan het eind van de vleugel (slagpennen) zien we enkele donkere veren. Die zijn vorige zomer gewisseld.

Omdat ik vaker naar veren heb gekeken kan ik zien dat de lichtere veren allemaal ook al eens waren geruid. Dat betekent dat 'ons'vrouwtje zo'n 6 jaar oud moet zijn als ik kijk naar het ruipatroon van een Nederlandse valkeniersoehoe waarvan ik 7 jaren achter elkaar het ruipatroon heb gevolgd.

Wie zich meer in dit onderwerp wil verdiepen kan een artikel vinden op de pagina van de oehoewerkgroep.

 


Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs