Andere kerkuilkasten
23.06.25 De kast van Beleef de Lente krijgt natuurlijk veel aandacht. Het is ook zo leuk om de..
Door
Peter de Vries
NIOO-KNAW
Peter de Vries, NIOO | zondag 14 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 373x
Het is altijd weer schrikken, een kast met koude eieren. Tijdens het broedseizoen komen wij dit af en toe wel tegen. De vrouw of man is verdwenen en het nest gaat 'over de kop'. Het is altijd even schrikken; de natuur is onverbiddelijk. Uiteindelijk is dit voor Koolmezen niet verkeerd. Misschien was het Beleef de Lente vrouwtje niet zo fit en werd het daarom gepakt door een Sperwer. We zullen nooit zeker weten wat er nu precies mis is gegaan. Maar dat het af en toe mis gaat hoort er 'gewoon' bij. Ik realiseer me dat ik dit heel makkelijk opschrijf, maar geloof me, echt wennen doet het nooit.
Hoeveel nesten van Kool- en Pimpelmezen ik ook check, het is nooit fijn een verlaten nest met koude eieren of dode jongen te vinden. Het voelt altijd een beetje vreemd aan en doet steeds een beetje pijn.
Wij als koolmeesonderzoekers verwijderen standaard het verlaten nest, dus we maken de kast helemaal schoon. Het komt af en toe voor dat daarna een paartje Koolmezen toch weer een nest gaat bouwen, eitjes leggen en beginnen te broeden. Dit gaan we ook doen met de Beleef de Lente kast, de kast wordt later vandaag schoongemaakt.
De lampen gaan vandaag uit en het doek valt, maar achter de schermen blijven we de boel strak in de gaten houden. Indien (fingers crossed !) er nieuwe activiteiten bij of in de kast zijn dan kan altijd het licht weer aan en het doek weer opengeschoven worden.
Het is jammer dat hiermee ook het Koolmezenblog noodgedwongen moet stoppen, had nog zoveel te vertellen. Het was hoe dan ook een voorrecht dit blog mede te mogen vullen. Hartelijk dank voor alle reacties en bemoedigende woorden. We komen elkaar in ieder geval volgend jaar hier vast weer tegen (-:
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO
23.06.25 De kast van Beleef de Lente krijgt natuurlijk veel aandacht. Het is ook zo leuk om de..
23.06.25 Vandaag (23 juni ’25) is het respectievelijk 73 en 70 dagen geleden dat de beide jong..
22.06.25 Ze doen het goed ons zestal. Wie dagelijks kijkt, kan hun veren bijna zien groeien. E..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan