Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Muis - stock foto

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Het seizoen in Nederland

Bart Franken | vrijdag 13 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 894x

Het seizoen 2018 bij Beleef de Lente begon voor onze bosuilen wat later dan we gewend zijn. Vol spanning zagen we allemaal hoe Vrouw en Man Bosuil met een beetje vertraging toch nog begonnen met broeden. Maar hoe zit het met de bosuilen in de rest van Nederland???

Vanuit het land komen steeds meer cijfers en geluiden binnen van hoe het er met de bosuilen voor staat in Nederland. Nestkasten worden gecontroleerd en broedsels geteld door tientallen vrijwilligers die de bosuil een heel warm hart toedragen. Maar helaas kon al die warmte en goede hoop niet op tegen de barre kou begin dit jaar.

Slechte start van het bosuilen jaar

Ik zeg even voorop: Het zijn nog steeds geen definitieve of landelijk dekkende cijfers. Maar Ronald zei het vorige week woensdag ook al in zijn blog: Eerste indruk is dat het niet zo’n goed jaar is voor de bosuil. Ronald meldde een bezettingspercentage van zo’n 10% met nog maar 2 kasten met jongen. Maar we krijgen als bosuilen-team ook cijfers van andere delen van het land binnen. In en rond de kempen is het aantal bezette kasten ongeveer de helft van vorig jaar en een ei-gemiddelde van 2.6 ei (Met dank aan VWG De Kempen via Netwerk Uilenbescherming Brabant). Ook in de Achterhoek is het een slechte start van het seizoen. Een gemiddelde ei-leg van maar 0.29 ei per kast met een hele lage bezetting van kasten (met dank aan Mary). En ook elders in het land lijkt het wat tegen te vallen met percentages. We weten het uiteraard pas zeker als het gehele broedseizoen is afgelopen, maar het begin is dus zeer matig.

Wij mogen dus nog van geluk spreken dat ‘onze’ bosuilen voor de cam op eieren zitten.

Waarom nou zo'n slechte start?

We hebben die vraag al een paar keer voorbij zien komen. Het blijft gissen. De kou doet de bosuil echt niet zoveel, de Nederlandse winters zijn voor bosuilen niet zo streng, de temperaturen zijn prima. Bepaalde combinaties van factoren (bijv. daglengte, temperatuur, weersomstandigheden en aanwezigheid voedsel) kunnen er voor zorgen dat een dier gaat paren of eieren leggen. Dan kijken we toch al snel naar aanwezigheid voedsel. Het valt ons op dat het mannetje minder prooien brengt dan vorig jaar en dat er meer vogels binnen worden gebracht. Dus toch een slechte winter voor de muizen? Dit zou kunnen verklaren dat weinig bosuilen tot broeden over gaan. Met weinig muizen in het laatste deel van de winter heeft het vrouwtje alle energie nodig om in leven te blijven, er is dan gewoon te weinig energie in het lichaam om ook eieren aan te maken. Dit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn.

Hoe het ook zit, het wordt dus nog spannend. Ik zag Vrouw Bosuil gisteren zelfs de voorraad muis in de kast opeten. Dat biedt een schril vooruitzicht, het aanleggen van een voorraadje in de kast om de jongen te voeren zal moeilijker gaan. Maar we blijven natuurlijk positief ingesteld! Morgen is het eerste ei uitgerekend om uit te komen. Wil je weten of het met de jongen vervolgens goed komt? Blijf dan vooral kijken!!!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs