Voorspoed, Geluk en ander (bij..
10.07.25 Zwaluwen maken al sinds mensenheugenis deel uit van onze leefomgeving. Uiteraard zijn..
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Door
Bart Franken
Vogelbescherming
Bart Franken | donderdag 19 juni 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 39x
Ik zie het op de chat soms ook voorbij komen. Een kijker die in de chat meldt een KBV’tje te hebben gezien. Hertha meldde gisteren een “kbv’tje tjiftjaf?” in de chat! En we krijgen ook in de vragenmodule met enige regelmaat het verzoek een KBV’tje in de opnames terug te zoeken. Afgelopen zondag stelde Kalara in de vragen een vraag over een KBV en ook Loekie1 had al een kbv gemeld in mei. En ik hoor je als lezer nu misschien denken: Ja leuk Bart, maar wát is nou een KBV?
Tja, vogels… Ze zijn snel, kunnen vliegen en voor je het weet zijn ze weer uit beeld verdwenen. Ze zijn met veel en soms ook met veel tegelijk. Toen ik nog maar net studeerde, mocht ik van mijn docent ecologie met kaart en potlood het veld in: (broed)vogel waarnemingen. Er waren nog geen apps om waarnemingen in te voeren. Daar liep ik, in de Âlde Feanen, een prachtig gebied. Overal hoor je vogels, geweldig! Theo Meijer*, gepassioneerd vogelaar en net zo gepassioneerd docent, legde aan de groep studenten uit hoe je met kaart en potlood heel efficiënt je waarnemingen kon noteren op je gebiedskaart. Met afkortingen! Het bleek een van de leukste vakken in het eerste jaar van de studie.
* Theo Meijer heeft bij mij en menig student het vuurtje voor vogels en natuur aangewakkeerd. Hij werd laatst onderscheiden met het Groene Lintje 2025. Van Harte Gefeliciteerd Theo!
Nee, dit is geen kortingscode voor de webshop van de Vogelbescherming en ook niet mijn wachtwoord voor de website van Beleef de Lente. Het zijn vogels! Door één, twee of drie letters te gebruiken, maak je voor elke vogel een unieke afkorting. De afkortingen die ik hier schrijf, zijn van vogels die allemaal voor de webcam van de vijver komen. Wil je weten waar de afkortingen voor staan? Eerst zelf puzzelen! Onderaan dit blog vind je de oplossing! Enkele vogels komen ook terug in het Weekoverzicht clipje van Ed!
Afkortingen: Veel sneller en efficiënter als je veel waar neemt in je telgebied. Want vogels tellen is leuk, maar ook een vaardigheid. Hoewel er ondertussen veel apps zijn om waarnemingen in te voeren, is de “kaart+potlood” methode nog steeds sneller, efficiënter en ik hoef geen powerbank mee te nemen voor mijn potlood. Hooguit een puntenslijper!
Jaja, ik dacht ik hou de spanning er even in. Maar iedereen die vogels kijkt (en ze noteert) kent de frustratie wel. Het onmenselijke knagende gevoel van dat ene vogeltje: Hij maakt geen geluid, is slecht te zien en TJOEP! Hij is heel ineens weer verdwenen! Wat was het nou? Een tjiftjaf? Fitis? Vrouwtje Vink? Vrouwtje Huismus? Heggenmus? Hij was klein… bruin… Tja, dat kunnen zoveel vogeltjes zijn. Als je het echt niet weet, noteer je “KBV”: Klein.. Bruin.. Vogeltje!
Blijf waarnemingen, cliptips en vragen doorgeven!
~ Bart
10.07.25 Zwaluwen maken al sinds mensenheugenis deel uit van onze leefomgeving. Uiteraard zijn..
10.07.25 Nu is het bijna de tijd van gaan. Het kuiken heeft al wat dagen geholpen met het afk..
09.07.25 Met een prachtig zacht en weemoedig “Djuu” laat hij zich vanuit het struikgewas nog w..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan