Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Het kan wel eens druk worden

Danny Gerrets | donderdag 17 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 60x

Op dit moment staat de teller bij de Torenvalken op 6 eieren. Hoe bijzonder is dat en kunnen we nog een 7e ei verwachten?

Legselgrootte

Normaal gesproken leggen Torenvalken 4 tot 6 eieren. Voor een Torenvalk vrouw moet er wel een geregelde aanvoer van muizen of andere prooien zijn om 6 eieren te leggen. Een legsel met 7 eieren, zoals vorig jaar het geval was, is best bijzonder en daarvoor is het nodig dat de voedselsituatie echt optimaal is. In heel uitzonderlijke gevallen komen wel eens legsels voor van 8-10 eieren, maar dan is er meestal sprake van een partnerwissel of een uitzonderlijk goed voedselaanbod.  

Of er in onze kast nog een 7e ei te verwachten is valt moeilijk te voorspellen, maar gezien het feit dat het vrouwtje al best vast op de eieren zit, is het heel goed mogelijk dat het bij 6 eieren blijft.  

Wanneer begint het broeden?

Over het algemeen is de stelregel dat Torenvalken beginnen te broeden vanaf het voorlaatste of het laatste ei. De verklaring is dat ze daarmee hopen te bereiken dat de jongen min of meer gelijktijdig uit het ei komen. De praktijk is echter weerbarstiger. Het vrouwtje van onze Torenvalkkast zit al vanaf het eerste ei korte periodes op de eieren, waarna de periodes van broeden geleidelijk langer werden. In Groningen hadden we afgelopen jaar een Torenvalk-vrouw voor de webcam die al een dag na de leg van het eerste ei  ging zitten, terwijl er daarna nog vier eieren volgden.    

Wie broedt?

Broeden is in de wereld van de Torenvalken over het algemeen vrouwenwerk. De man heeft de zorg voor de aanvoer van voldoende prooien. Maar in veel gevallen neemt het mannetje het broeden tijdelijk over wanneer het vrouwtje eet. De duur dat het mannetje op de eieren zit kan variëren van enkele minuten tot zelfs wel enkele uren. Dat ‘onze’ man een onervaren mannetje is, zoals eerder viel af te leiden uit zijn gedrag tijdens de paartijd, blijkt ook uit zijn aarzelende pogingen om het broeden over te nemen van het vrouwtje terwijl zij eet. Maar het valt te verwachten dat we het mannetje de komende dagen regelmatiger op de eieren zien, terwijl het vrouwtje eet.

Wanneer kunnen  we de eerste jongen verwachten?

Vanaf het moment dat het legsel compleet is duurt het 27-32 dagen voordat de eerste jongen uit het ei kruipen. Op voorwaarde dat alles voorspoedig verloopt natuurlijk, maar daar gaan we vooralsnog vanuit.     


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs