Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Dreigende luchten boven lentebloeiers.

Door Harm Blom

Het is toch echt voorjaar in de Biesbosch

Harm Blom | dinsdag 25 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 517x

Het voorjaar is in de Biesbosch altijd een heerlijke tijd. Een mooi seizoen waar we doorgaans naar uitkijken. Dit voorjaar is echter wel opvallend te noemen. Je moet de droge momenten echt benutten om het voorjaar te ervaren! In dit blog neem ik jullie mee in hoe wij het voorjaar hebben beleefd.
waar komt de man nu toch mee aanzetten? Foto gemaakt door Hilda de Groot.

Een opvallende lente

Dit voorjaar durf ik niet bijzonder te noemen, opvallend wel. Ik heb nog nooit zo vaak in april en mei met een dikke trui gelopen. De term herfstweer hoorde ik op het werk meer dan tijdens de afgelopen échte herfst. Bij het zien van de livebeelden gaan we ons bijna afvragen of we dit jaar nog droge en warme dagen gaan krijgen! De visarenden krijgen het wel te verduren. Maar ondanks dit alles kan ik wel zeggen dat het voorjaar is. Je moet er nu wel bewust voor naar buiten om het niet te missen. Ik kan mij bijna geen dag herinneren dat het niet waaide of regende in de Biesbosch. Wellicht heb ik daarom even de behoefte om het voorjaar bewust te benoemen. Gewoon omdat het toch echt een heerlijke tijd is en ik onlangs schrok van het feit dat de voorjaarstrek alweer bijna ten einde is. Het gaat gewoon een beetje ongemerkt voorbij dit jaar… Al zal de visarend er anders over denken. Vooral het vrouwtje kijkt regelmatig met een blik in de camera van, “ik ben het totaal beu hier en dit doe ik nooit meer!”.

Opvallende contrasten

De buien vlogen ons om de oren en juist door het weidse zicht in de Biesbosch zagen wij dus veel buien komen en gaan. Het gaf juist door het voorjaar prachtige contrasten. Donkere regenfronten met daarvoor heerlijk nieuw frisgroen. Daartussendoor bloeiende planten en voorzichtig zingende rietvogels zoals rietzanger en kleine karekiet. Het was eigenlijk dus nog vaak heel mooi in de natuur. Je moet gewoon even de droge perioden zoeken. Uhm, dus je moest inderdaad goed zoeken! Maar tijdens droge perioden zie je overal bloeiende planten, hoor je een orkest van vogels en dat in een natuur wat qua groei en bloei uit haar voegen barst! Langs een wandelpad, op drijfnat fluitenkruid, zag ik tijdens zo’n droog moment zowaar een opgedroogd vrouwtje oranjetipje zitten. Ze had net gepaard met een mannetje en leek even haar momentje te hebben. Ik heb er oprecht van genoten. Dus toch, het is voorjaar!

Nog iets opvallends

“Wat was dat nou?”. Moet je de foto zien van de vliegende visarend! Dat dacht niet alleen het vrouwtje visarend toen de man met een ‘hutkoffer’ aan riet kwam aanvliegen. Nee, dat dachten ook enkele wandelaars die opeens een visarend voorbij zagen vliegen met enkele kilo’s aan riet in zijn poten. De eerste gedachte was, “hij kan ook overdrijven!”. Maar gezien de ervaringen dit voorjaar met de vele regenbuien, kan het ook zo maar een meesterzet zijn geweest. Het vrouwtje heeft dagenlang aan de rietklomp zitten plukken en heeft het voor elkaar gekregen om er een prachtige rand van te maken. Wellicht als bescherming tegen het aanhoudende herfstweer vanwege het bijna uitkomen van de eieren? Het zag er in ieder geval bijzonder uit. Gaaf die webcam!

Volop vogels

In de Biesbosch is het op vogelgebied eigenlijk altijd genieten. Het maakt in feite niet uit wanneer je komt. Vogels zie je hier altijd. Maar in het voorjaar is de diversiteit aan soorten vogels wel héél groot en zit de verrassing altijd in een hoekje. Je moet gewoon veel naar buiten en een beetje geluk hebben. Zo zitten de wilgenbossen vol met onder andere zwartkoppen, tuinfluiters, tjiftjaffen, grote bonte spechten en gekraagde roodstaarten. Gelukkig horen we op een enkele plek nog een wielewaal. In de rietvelden en nattere delen is het een orkest van rietzangers, snorren, kleine karekieten, blauwborsten, fitissen en in mei zelfs 2 zingende grote karekieten! Tel daarbij de vele duizenden doortrekkers op en het is een waar vogelfeest. Tijdens de vele druilerige en regenachtige dagen laat de Biesbosch ook haar kracht zien! Hier vinden vele vogels namelijk wél voldoende insecten. Schaal telt echt! Op 25 mei bijvoorbeeld telden wij alleen al bij ons kantoor ruim 1200 gierzwaluwen die door de regen vlak boven de ondiepe waterpartijen insecten kwamen zoeken. Hoe bedoel je voorjaar!?

Prachtige luchten

Door het natuurlijke landschap, het vele water en de vergezichten, is de Biesbosch een geschikte plek om van de zonsopkomst en de zonsondergang te genieten. Vele plekken in het gebied lenen zich daarvoor. Zeker tijdens de afgelopen weken, waar de vele regenfronten zorgden voor een contrastrijke lucht. De luchten waren werkelijk om van te smullen. Het Noorderlicht is er in feite niks bij. Voorjaarsluchten in de Biesbosch, kan het beter?

Zelf ervaren

Je kan dus in de Biesbosch het voorjaar ervaren. Meer dan goed zelfs! Trek wel een dikke jas aan en neem voor de zekerheid droge kleren mee. Garantie op droog weer is er niet meer. Garantie op topnatuur wel! Ondanks het gure weer is het voorjaar volop aan zet. Vanaf de verschillende musea en parkeerplaatsen lopen diverse wandelingen door mooie natuur. De paden zijn goed begaanbaar, voor jong en oud is het een uitdaging en er is altijd van alles te zien! Kijk voor meer informatie over de Biesbosch en de wandelroutes op staatsbosbeheer.nl en op np-debiesbosch.nl

Prachtige zonsondergang boven het visarendnest. Foto gemaakt door Rick Ermstrang.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs