naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Koolmees

Storing

Slechtvalk

Leesvoer: er staan nieuwe weblogs klaar!   *   NIEUW: webcam bij nest zeearend in Friesland   *   Bekijk de seizoensfilmpjes van de vogelsoorten van Beleef de Lente 2017
Toon alle blogs & vlogs

Door Astrid van den Broek
Excursieleider Vogelweek Vogelbescherming Nederland

Het gaat hard - gierzwaluw records

Astrid van den Broek, Gierzwaluwbescherming Nederland | vrijdag 21 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 510x

Elke dag zijn er nu meer gierzwaluwen in ons land, afkomstig uit hun Afrikaanse overwinteringsplekken. Hoe dichter we bij Koningsdag komen, hoe groter de kans wordt dat u ook boven uw woonplaats weer gierzwaluwen ziet. Hoe hard het kan gaan, blijkt uit een paar gierzwaluw records.

Drie superrecords op een rij

1. De meeste gierzwaluwen op 1 dag in Nederland: dit record is gevestigd door trektelpost Breskens, Zeeland. Maar liefst 41.365 gierzwaluwen kwamen hier op een dag over. Je leest het goed: meer dan veertigduizend gierzwaluwen op één dag! Dit record werd gevestigd op 26 mei 2012. Ik rekende snel even uit dat dat bijna 3.000 gierzwaluwen per uur waren. 

2. Langste afstand per dag: dat een gierzwaluw fenomenale afstanden op 1 dag kan afleggen was al wel bekend. Onderzoek met geolocators (kleine, lichtgevoelige chips) toonde aan dat een gierzwaluw 5.000 km in 5 dagen kan vliegen. Dat is hemelsbreed pakweg van Accra, Ghana naar Amsterdam. 

3. Snelheidsrecord: gierzwaluwen kunnen op eigen kracht (dus niet in een duikvlucht zoals roofvogels) een snelheid bereiken van 111 km/uur. Kijk dus niet gek op als je op de snelweg wordt ingehaald door een gierzwaluw... Flits!

Het gierzwaluw team van Beleef de Lente staat paraat om deze recordvogels op de voet te volgen. Binnenkort gaat de webcam aan en wachten we met spanning op de eerste gierzwaluw in de Oranjekerk in Amsterdam!


Gierzwaluwbescherming Nederland

Gierzwaluwbescherming Nederland adviseert over gierzwaluwen bij bouw-, sloop- en renovatieplannen of gewoon omdat u de gierzwaluw bij u aan huis wilt. Word voor 15 euro per jaar lid van Gierzwaluw Bescherming Nederland. U steunt zo belangrijk beschermingswerk én u ontvangt nu tijdelijk korting op duurzame nestkasten voor gierzwaluwen. De kortingsactie is exclusief voor kijkers van Beleef de Lente. Gierzwaluwbescherming Nederland is een vrijwilligersorganisatie. Bezoek de website van Gierzwaluwbescherming Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht