Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Jonge zeearend bij plasdras door Jeroen Breidenbach

Door Merel Zweemer

Het gaat goed met de zeearend!

Merel Zweemer | zaterdag 9 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 322x

In de jaren ‘50 en ‘60 hadden zeearenden nogal te lijden onder pesticiden en vervolging. Daardoor namen ze in heel Europa af. Door bescherming en een verbod op pesticiden, werd deze achteruitgang gestopt. Tevens door herintroducties in het Verenigd Koninkrijk begon de populatie weer te groeien.

Snelle toename broedparen

In 2006 broedde er voor het eerst een zeearend in Nederland! De populatie in Nederland is vooral afkomstig van Duitse zeearenden, jonge dieren die daar succesvol uitvliegen en in Nederland een territorium bezetten. Het duurt best een tijdje voordat zeearenden zich voortplanten (pas vanaf hun vijfde of zesde jaar). Daardoor nam het aantal broedpaar in Nederland eerst maar langzaam toe, maar de laatste jaren resulteert dit in een snelle groei. Zo waren er in 2010 3 broedparen, in 2017 10 broedparen en in 2020 waren er al 20 broedpaar!

Meer winterarenden

Er zijn niet alleen meer broedparen, maar ook meer overwinterende vogels. Dat is op zich vrij logisch, want die overwinterende vogels bestaan voor een groot deel uit onvolwassen dieren. Niet alleen in ons land neemt de zeearend toe, maar ook in onze buurlanden. In de jaren zeventig zaten er ’s winters 1-4 zeearenden in Nederland. Rond 2015 waren dat er al enkele tientallen.

Wist je dat?

Wist je dat de grootste bedreigingen voor de zeearend bestaan uit menselijke activiteiten? Zo vliegen ze soms tegen windmolens aan (Nu.nl), zijn ze nog wel eens het slachtoffer van roofvogelvervolging door geplaatst aas met gif en heel sporadisch wordt er wel illegaal op ze gejaagd (Lc.nl).

Wist je dat de zeearend ondanks zijn bijna logge voorkomen toch nog best snel kan vliegen? Snelheden van 60 tot 70 km/uur zijn bekend van deze soort!

Wist je dat de Latijnse naam van onze zeearend Haliaeetus albicilla is en dat uit het geslacht maar liefst tien soorten zeearenden wereldwijd bekend zijn? Van die tien soorten is onze een van de grootste soorten, en de kleine rivierarend uit Azië is de kleinste zeearend met een spanwijdte van 120 centimeter.

Bronnen tekst: Vogelatlas en Sovon

Zeearend bij Koudum.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs