Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Het duurt te lang

Linda Persoon | vrijdag 21 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 474x

Drie kleine kuikentjes hebben de torenvalken inmiddels te verzorgen. De laatste twee kuikens laten lang op zich wachten. Te lang. Komen de eieren nog wel uit?

Even rekenen

Helaas kan ik die vraag niet met zekerheid beantwoorden. De gemiddelde broedtijd van de torenvalk is 27 tot 31 dagen en het broeden begint bij het laatste of voorlaatste ei. Dat zou betekenen dat vrouw Torenvalk is gaan broeden tussen 20 april (ei 4) en 22 april (ei 5). Tel daar 27 tot 31 dagen bij op en je komt uit op de periode van 16 mei tot 22 mei. Volgens deze berekening zou het dus nog kunnen dat de eieren uitkomen.
MAAR, zoals de trouwe Beleef de Lente-kijker inmiddels wel weet, niks is zeker in de natuur en al helemaal niet bij Beleef de Lente.
De eerste twee kuikens kwam uit het ei op 17 mei, het derde kuiken kwam ter wereld op 18 mei. Op het moment van schrijven zijn er nu drie dagen verstreken zonder dat er een ei is uitgekomen. Meestal komen de jongen met een tijdsbestek van maximaal 48 uur per ei na elkaar uit. Het is niet uitgesloten dat deze eieren nog uit komen, maar de kans daarop neemt wel rap af.

Wat is er aan de hand?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom de eieren niet uitkomen. Een ei kan niet bevrucht zijn, er kan iets fout gaan in de ontwikkeling of het is te lang onverwarmd geweest. Wellicht is het ei beschadigd geraakt tijdens het broeden. Daarnaast kan er van alles mis gaan tijdens het uitkomen. Zo heeft vorig jaar een torenvalkjong het niet gehaald omdat het niet genoeg kracht had om uit het ei te komen. Bij de bosuil is het eens mis gegaan omdat het buitenste eivlies was uitgedroogd door beschadiging en het jong er zo niet uitkon. En kijk eens bij onze Beleef de Lente-buren, de steenuil, daar komt momenteel een heel legsel niet uit. Dat een ei uitkomt is dus helemaal niet vanzelfsprekend.

En nu?

Als de eieren niet uitkomen zullen ze door de ouders worden afgevoerd of worden opgegeten. Dat klinkt hard maar in de natuur zijn alle voedingsstoffen waardevol en zo gaat er niks verloren. Mochten de eieren nog wel uitkomen dan hebben de jongen een grote achterstand op de rest en is het maar de vraag of ze het overleven.
Het klinkt misschien naar maar in het vorige blog door Christ is het al mooi omschreven; alleen de sterksten overleven.

Wie weet verrast de natuur ons nog. Voor nu zijn er in ieder geval drie kuikens waar we de komende weken van mogen genieten!

 

Clip door onze clipmaker Lisa


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs