Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het blijft bij drie

Pascal Stroeken, STONE | dinsdag 7 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 764x

Zat u er gisteren ook helemaal klaar voor? Als we de gemiddelde tijdsinterval tussen het leggen van de eerste drie eieren (58 uur) als uitgangspunt namen, konden we het eventuele vierde ei omstreeks vijf uur in de namiddag verwachten.

Nou, vooruit: een beetje meer geduld kon er ook nog wel vanaf. Want in de wetenschap dat een vierde ei volgens de statistieken meestal wat langer op zich laat wachten dan het tweede en het derde ei (gemiddeld zo’n 3 uur langer dan de gemiddelde leginterval), zouden we toch wel zo rond acht uur ’s avonds ei nummer vier mogen verwelkomen? Maar nee, een vierde ei kwam er ook toen niet.

 

Als op een gewone avond

Kort na half negen, rond het invallen van de schemer, kwam vrouw in actie. Maar niet waarvoor we aan het scherm gekluisterd zaten. In plaats van een leghouding aan te nemen vertrok ze als alle avonden doodleuk naar buiten. O ja, op de tak had ze nog wel nog even de gebruikelijke romantische ontmoeting had met haar man, maar daarna vloog ze de duisternis in. Wij kijkers hadden het nakijken: paren in plaats van leggen, daar zaten we niet klaar voor!

Ons geduld werd verder op de proef gesteld. Na een ommetje van drie kwartier kwam ze weer thuis en nestelde zich op haar drie eieren. Zou het er dan toch van komen? Maar ze bleek niet over veel zitvlees te beschikken. Wat volgde was een afwisseling van enkele korte uitstapjes en weer neervlijen op de eieren. Menig clubhuisbezoeker kreeg er het heen-en-weer van en dook zijn/haar eigen nestje in. Uw blogger-van-dienst volgde niet lang daarna en zou bij het ochtendgloren wel zien wat de nacht had gebracht.

 

Bij het opstaan

De rapportages van de nachtwakers van het Clubhuis die ik vanochtend las lieten eenzelfde beeld zien als gisteravond: gedurende de nacht had mevrouw regelmatig uitstapjes gemaakt, maar een vierde ei? Nee.

Het is inmiddels 7 april, 9 uur in de ochtend. Sinds het leggen van ei nummer 3 zijn er 74 uur verstreken. Dat is aanzienlijk langer dan de langste eileginterval (van 68 uur en 8 minuten) die we kennen van andere nesten. De kans op een vierde ei lijkt daarmee eigenlijk wel verkeken.

 

Beneden modaal

Met drie eieren heeft het koppel ingezet op eenzelfde gezinsplanning als vorig jaar. Alleen hopen we natuurlijk dat dit jaar wel alle drie eieren uitkomen.

Met drie eieren houdt ons paartje het beneden modaal. Legsels van vier zijn namelijk veruit favoriet onder steenuilen: in onze onderzoeksperiode 1986-2019 bestond 45% van alle 1339 legsels uit vier eieren. Legsels met drie eieren staan, samen met legsels van vijf, met 22% van alle legsels op de gedeelde tweede plaats.

Maar ach, voor ons kijkers maakt het niet zo veel uit. De ervaringen van vorig jaar leren dat we volop kunnen genieten van een klein steenuilengezin!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs