Niet alleen de tijd vliegt voo..
06.07.25 Bij mijn vorige blog zaten we nog volop te puzzelen of het nu 4 of 5 frummeltjes ware..
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Door
Andries Dijkstra
Andries Dijkstra | maandag 23 juni 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 100x
Vorig jaar verliet het eerste jong 76 dagen na het uitkomen het nest, maar kwam daarna nog een paar keer weer terug. Het slechts 10 uren jongere en tweede jong verliet na 81 dagen in één keer en gelijk ook definitief het nest. Op basis van hoe het de voorgaande jaren ging, zullen deze twee jongen (met een onderling leeftijdsverschil van drie dagen) naar verwachting rond 30 juni de sprong naar de polder gaan maken.
Van welk geslacht zijn de beide jongen? Daar kunnen we heerlijk over speculeren en dat mag uiteraard. Valt daar iets over te zeggen op basis van hun gedrag, het wel of niet dominant zijn? Ik denk van niet. Als er al iets verondersteld zou kunnen worden in deze fase van het uitvliegen, dan zou dat een onderling verschil in grootte kunnen zijn. Eerlijk gezegd heb ik dit voor deze twee jongen niet vast kunnen stellen. Dus … dan zouden ze, met een grote slag om de arm, van hetzelfde geslacht kunnen zijn.
Als een jong nadrukkelijk groter is dan man zeearend, dan zou dat een dochter kunnen zijn. Maar … ik waag me daar niet aan! Wat mij betreft zijn er binnenkort wel weer twee gezonde juveniele zeearenden te bewonderen in de zomerpolder!
Het is en blijft toch wel bijzonder hoe en waar het de zeearenden lukt om deze forse palingen te bemachtigen. Doorgaans zwemt de paling graag over de bodem en veel minder aan de oppervlakte. Bovendien is de paling overwegend nachtactief en houdt zich overdag schuil tussen waterplanten of op de bodem van sloten en petgaten. Alle als prooi gevangen palingen waren overduidelijk nagenoeg volwassen dieren. Palingen dus, die er klaar voor zijn om te gaan vertrekken naar de verre paaigronden om zich daar te gaan voortplanten.
Het leven van de paling begint waarschijnlijk ergens diep in de Sargassozee, gelegen in het westelijk deel van de Atlantische oceaan. Maar …, dit is nog steeds een vermoeden, want geen mens heeft ooit gezien hoe en waar de paling paait!
Het kleine larfje begint vervolgens aan een immens lange reis van circa 6.000 kilometer en wordt daarbij geholpen door oceaanstromingen. Na één tot drie jaar verschijnt het larfje, dan uitgegroeid tot een doorzichtig glasaaltje, voor de Europese kusten om vervolgens de binnenwateren in te trekken.
De palingen brengen het grootste deel van hun leven door in zoet water. Pas tegen de tijd dat ze (na een periode van 7 tot soms wel 15 jaar) geslachtsrijp gaan worden, beginnen ze aan hun trektocht naar de zee. Met als uiteindelijk doel om zich voort te kunnen planten in die verre zee, waar ze ooit als larfje werden geboren. Veelal een tocht vol hindernissen en gevaren!
Een aantal van deze dieren werd tijdens hun trektocht die, vanuit de laaggelegen zomerpolders, ook wel eens een stuk door vochtige vegetatie over het land moest gaan, door de zeearenden ontdekt en gegrepen.
06.07.25 Bij mijn vorige blog zaten we nog volop te puzzelen of het nu 4 of 5 frummeltjes ware..
06.07.25 Onze jonge Torenvalken zijn na het uitvliegen nog ongeveer vier weken afhankelijk van..
06.07.25 Afgelopen dinsdag, 1 juli, was het moment daar: het eerste zeearendjong is uitgevloge..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan