Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Overvliegende zeearend (Foto: Rianca Vos)

Door Rianca Vos

Habitat en leven zeearend wereldwijd

Rianca Vos | donderdag 23 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 72x

Niet alleen in Nederland leven zeearenden. De Europese zeearend komt in het noorden van Europa tot in het noorden van Azië voor. Maar gedragen alle zeearenden in deze gebieden zich hetzelfde? Of hebben ze gewoontes die typerend zijn voor de zeearenden in die omgeving?
Jonge zeearend op IJsland (Foto: Rianca Vos)

Habitat

Nederland is een klein land met een versnipperde natuur. Onze zeearenden hebben andere zeearend “buren” hemelsbreed zo’n 36 kilometer verderop. Toch hebben we in 2023 wel 36 broedparen in ons land. Dit betekent dat zeearenden in de buurt van mensen toch succesvol kunnen broeden. Dit is ook te zien in Denemarken, waar zeearenden zelfs aan de rand van steden broeden. Maar over het algemeen houden zeearenden van rust en ruimte waar zo min mogelijk menselijke activiteit is zoals Groenland, IJsland en Noorwegen. Hierin zijn Nederlandse en Deense zeearenden toch anders dan hun meer noordelijke soortgenoten.

Nesten

Zeearenden maken nesten in bomen waarbij elk jaar nieuw materiaal wordt aangeleverd. Deze nesten zijn altijd in de buurt van water. Dit kan zoetwater zijn, maar ook zout water. Naast nesten in bomen, komen ook klifnesten voor. Deze zijn direct op de rots. Ik heb deze vorm van nesten in Noorwegen mogen zien en kunnen wel 20 meter breed worden welke uitgetrapt worden door juvenielen.

Broeden

Wanneer zeearenden gaan broeden hangt af hoe noordelijk ze zitten. Het broedseizoen in het meest zuidelijke deel van waar ze voorkomen begint van januari tot en met juli. In het noorden is dit tussen april en september. Het aantal legsels is gemiddeld gezien iets uit elkaar in verschillende gebieden. In west Duitsland is dit gemiddelde bijvoorbeeld 1,1% terwijl dit in Kazachstan 1,9% is. Het gehele gemiddelde is 1,52%. In Noorwegen was er ooit een paar dat wel vier eieren heeft gelegd. Het paar zeearenden in Koudum is ook uitzonderlijk met meerdere jaren op rij 3 eieren en ook allemaal vliegvlug.

Jonge zeearend op klifnest in Noorwegen (Foto: Rianca Vos)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs