Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Grutto in beeld

Frank van Groen | zaterdag 27 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 65x

Net als in 2023 hebben we na het uitkomen van het kievitsnest afgelopen week nu een gruttonest voor de camera van Beleefdelente. Maar wel op een heel merkwaardige locatie!

Schelpeneiland

In 2023 waren we blij dat er een gruttonest in beeld kwam, vreemd genoeg tussen wat begroeiing op het schelpeneiland bij de plasdras van boer Hoolwerf. Het schelpeneiland is dit jaar geheel voorzien van een nieuwe laag schelpen. Wie weet zou een pioniervogel als de kluut of de kleine plevier er gaan broeden?

We waren dan ook heel verbaasd toen er afgelopen dinsdag op 23 april een compleet legsel van een grutto gevonden werd, open en bloot tussen de schelpen. Niet zoals gebruikelijk bij de grutto verstopt tussen het gras. Zie bovenstaande blogfoto.

Kan dat wel goed gaan?

Vorig jaar kwamen de eieren van onze grutto netjes uit, ondanks de geringe dekking van het nest op het schelpeneiland. Hopelijk gaat het ook dit jaar goed. We zullen moeten blijven kijken naar de beelden om daar achter te komen. Die logge bergeend in de buurt moet natuurlijk wel in de gaten worden gehouden. Dat hij niet per ongeluk met z’n grote platvoeten op de eieren gaat staan.

Broedgedrag

In het eerste BDL-gruttofilmpje van dit jaar Grutto gedoe is mooi te zien hoe een grutto met z’n lange stelten in de broedhouding gaat zitten. Wel even manoeuvreren met die lange benen. Grutto wordt ook aangevallen door een kievit. Misschien wel onze kievit die nu kleintjes heeft. En die moeten verdedigd worden tegen welk gevaar dan ook. Hoewel een grutto niet gevaarlijk is voor kievitskuikens neemt man kievit duidelijk het zekere voor het onzekere, om zijn kostbare schat te beschermen. Die bevindt zich helaas buiten het bereik van de boerenlandvogelcam.

Plaatstrouw

Het is bekend dat veel vogels extreem trouw zijn aan hun broedplaatsen. Daardoor kunnen we tegenwoordig zelfs de gangen van kleine zangvogeltjes nagaan. De techniek heeft zo’n vlucht genomen dat zelfs zo'n klein zangvogeltje uitgerust kan worden met een geolocator. Dat is geen zender en dit apparaatje moet dus ook weer worden uitgelezen. Dit om de trekroute die de vogel heeft afgelegd te kunnen achterhalen. En daarbij is die plaatstrouw heel behulpzaam. Het is zaak volwassen vogels bij hun nest te vangen, hopen dat ze een heel jaar overleven, om ze een jaar later op de zelfde locatie weer terug te vangen. Vervolgens kan de geolocator worden uitgelezen. Deze methode heeft voor een aantal soorten kleine (zang)vogels al spectaculaire resultaten opgeleverd.

Ook grutto’s zijn plaatstrouw. Er wordt beweerd dat als grutto’s eenmaal met succes jongen hebben uitgebroed ze in volgende jaren steeds op dezelfde locatie gaan broeden. En grutto’s kunnen best lang leven. Soms blijven ze daarom broeden op plekken die niet meer optimaal zijn. Dat zou de reden kunnen zijn dat op het nu kale schelpeneiland een grutto broedt, mogelijk dus dezelfde vogel als vorig jaar. Nadere bestudering van de beelden van 2023 zou dat kunnen bevestigen.

Grutto tussen de tulpen

Ik heb me altijd verbaasd als je een grutto tussen de tulpen ziet broeden. Dat heb ik verschillende malen in West-Friesland geconstateerd. Alleen maar mogelijk vanwege die extreme plaatstrouw. Zelfs als hun graslandbiotoop is omgezet in een bollenakker blijven grutto’s hun voormalige broedplaats trouw. Iets dergelijks zien we nu voor de boerenlandvogelcamera op het schelpeneiland.

Hoewel tulpen van oorsprong uit Turkije komen associëren veel mensen wereldwijd deze gecultiveerde bloem met Holland. De teelt is in Nederland zelfs met 32% toegenomen de afgelopen 10 jaar, zo was afgelopen week in het nieuws. Ging het maar zo goed met onze nationale vogel...

Hoewel grutto’s dus tussen de tulpen kunnen broeden kunnen we hier rustig spreken van een ecologische val. De bollenteelt gaat namelijk gepaard met gebruik van grote hoeveelheden landbouwgif, en dat is niet bepaald gunstig voor hongerige gruttokuikens.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs