Wat staat er op het menu van d..
28.05.25 Niet alle muizensoorten eten hetzelfde. Vanwege hun menukeuze vallen spitsmuizen onde..
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Door
Bart Franken
Vogelbescherming
Bart Franken | dinsdag 6 mei 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 83x
Natuurlijk ga ik nog niet alles uitgebreid behandelen. Deze uilskuikens zijn lekker aan het gathangen en we gaan nog wel wat blogs aan het uitvliegen besteden. Maar alvast een paar leuke weetjes... en een waarschuwing!
Deze uilskuikens hebben een mooie zitstok voor de kast. We hebben van de locatie-eigenaar Claus begrepen dat deze kuikens nog wel eens vanuit het gat op de stok gaan zitten, maar dan toch weer terug de kast in springen. Hopelijk gaan we dat ook nog zien. Maar ja... Wanneer zijn ze nou uitgevlogen?
Wat denken jullie? Gaan de uilskuikens meteen de vrijheid tegemoet? Of is de grote boze buitenwereld toch nog te spannend en wachten de kuikens nog even met hun grenzen verleggen?
Ik begreep dat jullie ook graag willen weten wanneer we van uitgevlogen uilskuikens praten. Want jaaaaa.... Er is een uitvliegpoll. Inzet: Eeuwige roem. Dus daarom even hier in het blog de verduidelijking.
We hebben het met ons team van moderatoren en experts uitgebreid besproken. We tellen “buiten de kast, op de stok” nog niet als uitvliegen. Zodra de kuikens de kast definitief verlaten hebben en uit beeld verdwenen zijn, dan zijn ze voor ons uitgevlogen.
We kregen al wat vragen binnen over waar ze naar toe kunnen als ze het nest verlaten hebben. Ze blijven nog een tijdje rondhangen bij de kast en leren hun eigen grenzen kennen. Jonge bosuilen kunnen immers nog niet vliegen. Of we nog wat van ze zien of horen, is onzeker. Ze zullen ongetwijfeld veel nieuwe dingen gaan zien, horen en beleven. Stel je maar eens voor. Je hebt je hele leven alleen nog maar in je eigen huis gewoond en naar buiten kunnen kijken, maar je stapt voor het eerst de straat op, de hoek om...
Kijkers waren benieuwd waar ze straks dan uithangen? Op de camera zie je immers weinig van de omgeving. Gelukkig staan er bij de kast veel bomen. In het begin blijven ze lekker in de buurt hangen. Ze klimmen een boom in en gaan oefenen met vliegen, lekker van tak naar tak fladderen, genieten van de vrijheid. Op het filmpje van RTV Drenthe over het ringen is de omgeving beter te zien. Zo kun je je een voorstelling maken van wat de uilskuikens straks gaan beleven.
De jonge bosuilen zullen uiteindelijk het territorium van de ouders verlaten. Door het ringen van uilen zijn we al veel over ze te weten gekomen. Zo weten we dat bosuilen maximaal 50 kilometer van hun geboorteplaats op zoek gaan naar een nieuw plekje. Soms zelfs veel dichterbij. Hele avontuurlijke bosuilkuikens zouden vanuit deze nestkast misschien net de Duitse grens halen, maar de kans is veel groter dat ze dichterbij een mooi geschikt plekje vinden. Gelukkig zijn ze, net als wij, vrij om te gaan en staan waar ze willen.
Als laatste een waarschuwing voor kijkers die het nog niet weten. Na het uitvliegen kun je last krijgen van het bekende "lege nest syndroom". Want tja, als je vanaf het ei tot het uitvliegen het wel en wee van deze kuikens volgt... Gelukkig gaat dat gevoel ook weer voorbij.
Free as a bird 🎵
It's the next best thing to be 🎶
Free as a bird 🎵
(John Lennon/The Beatles)
Geniet van ze nu het nog kan! ;)
~ Bart
28.05.25 Niet alle muizensoorten eten hetzelfde. Vanwege hun menukeuze vallen spitsmuizen onde..
28.05.25 Ze lijken ineens een maatje groter! Man en vrouw kerkuil doen het super dit seizoen v..
28.05.25 Het was even afwachten met die enorme hoeveelheid nestmateriaal. Toen we live gingen,..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan