Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Glazen bol met voorkennis

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 6 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 186x

Nou, het eerste ei is dus gelegd! En minstens zo belangrijk: dit jaar gewoon in de kast, zoals het hoort. We kunnen nu alvast wat vooruitkijken en plannen. Uiteraard met wat slagen om de arm. Pak uw agenda er maar bij.

Anjo heeft overigens de lat wel wat hoog gelegd met de aankondiging dat ik wijze woorden tot u richt over de ei-prognose. Maar gelukkig kan ik terugvallen op kennis die we hebben verzameld in de rijke geschiedenis van BdL. Overbodig te vermelden, maar toch: in het verleden behaalde resultaten … enfin, u kunt het zelf aanvullen.

Vroeger dan vorig jaar

4 april is weliswaar niet heel vroeg, maar niettemin behoort deze dame dit jaar vermoedelijk wel tot groep van vroege starters. Ter vergelijking: in het extreem vroege legselstart-jaar 2014 – het jaar met de vroegste gemiddelde legselstart in de afgelopen 50 jaar – viel de gemiddelde eerste legdag op 7 april. De helft van de steenuilendames was in dat jaar voor die datum gestart, de andere helft na die datum.

Een vroege legselstart is niet ongewoon voor deze dame (zie blog van Ronald van 14 maart) en past waarschijnlijk in het beeld dat we dit broedseizoen te zien gaan krijgen: een goed muizenjaar gaat gepaard met een gemiddeld vroegere legselstart.

Ze is in elk geval ruim een week vroeger dan vorig jaar, toen ze haar eieren onder het dak van de nabijgelegen schuur had gelegd. Terugrekenend konden we de legselstart in 2022 bepalen op 12 of 13 april.

Leginterval

Uit observaties aan 17 nesten hebben we informatie verzameld over het gemiddeld leginterval, de tijdsduur tussen het leggen van twee opvolgende eieren. Anjo verklapte het al even: het gemiddeld interval is 54 uur. Omdat een gemiddelde situatie zelden de praktijk is, kijken we ook graag naar de uitersten. Het kortste interval was bijna 45 uur (bij een derde ei). Het langste interval dat we bij die 17 nesten vaststelden was 68 uur (bij een vierde ei), maar werd in 2021 verpulverd toen het derde en laatste ei maar liefst 84 uur en 18 minuten op zich liet wachten. Bij een tweede ei was de spreiding wat minder groot, maar ook dan kan het gebeuren dat je – afgaande op het gemiddeld interval – uren te laat inschakelt om het leggen live mee te maken, of juist uren moet wachten tot het zover is.

Legschema 2023

Bent u al aan het rekenen geslagen? Als service heb ik hieronder – inderdaad, op basis van het gemiddeld interval – het legschema-volgens-het-boekje opgesteld. Om op uw koelkastdeur te hangen. Hieruit blijkt overigens dat ei nummer 1 keurig op het tijdstip uit dat schema is gelegd 😉. Hoe is het mogelijk?! 

Ei nr       datum        tijdstip         opmerking

ei 1        4-4-2023     17:31 uur      keurig volgens het schema!

ei 2        6-4-2023     23:31 uur     …

ei 3        9-4-2023     05:31 uur     …

ei 4        11-4-2023     11:31 uur       …

ei 5        …

ei 6        …

Ei nummer 2 kunnen we dus vandaag tegen middernacht verwachten (maar het kan ook al ergens in de namiddag of pas vrijdag in de ochtend). Uiteraard dient u na elk nieuw gelegd ei het schema bij te stellen op basis van het daadwerkelijk gerealiseerde legtijdstip van het laatst gelegde ei.

Hoeveel?

Omdat ik geen betrouwbare glazen bol heb, heb ik het schema voorzichtigheidshalve gebaseerd op de langjarig gemiddelde legselgrootte van 4 eieren. Desgewenst kunt u het schema uitbreiden met een vijfde ei, en voor de gokkers onder u biedt het schema zelfs de mogelijkheid tot het invullen van een zesde ei.

Als in de loop van volgende week bekend is hoeveel eieren er totaal zijn gelegd, kunnen we een doorkijkje maken naar de verwachte uitkomstdatum. Ook een studie op zich. Maar laten we niet teveel op de zaken vooruitlopen.

Winnaar

Ik zou het bijna vergeten, de winnaar van de Ei-poll 2023! De voorspelling die er het dichtstbij zat is 5 april om 7:32 uur. Om precies te zijn 14 uur een 1 minuut later dan het werkelijke tijdstip, maar dat is zeker niet slecht gegokt als je bedenkt dat de steenuilenvrouwen het met hun ruime marges in het leginterval ook niet heel nauw nemen. De eeuwige roem 2023 gaat naar Brechtje. Gefeliciteerd!

 

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs