Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Gendergelijkheid

Bernice Sepers | donderdag 2 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 892x

De Beleef de Lente nesten zijn niet de enige nesten die met camera’s zijn uitgerust. Onlangs kregen we een interessante vraag van iemand die zelf ook middels een camera koolmezen en hun broedsels volgt.

Stakende man

De vraagsteller merkte dankzij die camera op dat de koolmees man er soms voor een aantal dagen de brui aan geeft wat betreft het voeren. Na drie of vier dagen is hij er opeens weer en gaat hij verder met voeren. De vraag luidde: is er meer bekend over dit verschijnsel?

 

Verschillend voergedrag

Nou en of, mannen en vrouwen kunnen in hun voergedrag verschillen. Of het vaker gebeurt dat koolmees mannen een paar dagen verdwijnen weet ik niet, maar ik weet wel dat sommige mannen amper of niet voeren. Dit betekent niet per se dat ze dood of afwezig zijn. Sommige mannen zijn wel aanwezig en alarmeren zodra je in de buurt komt van de nestkast, maar voeren amper.

 

206 keer per dag voeren

Gelukkig voor de vrouwen is dit niet hoe het meestal gaat, de meeste mannen voeren gewoon mee. Ik heb de afgelopen jaren onderzocht  hoe vaak de ouders in en uit de nestkast vliegen. Ik zag op dag 10 (dag 0=dag van uitkomen eieren) dat de vrouwen zo’n 16,5 uur lang voerden en dat de mannen dit bijna 16 uur lang deden. Beide ouders maakten dus lange dagen! In die actieve uren vlogen zowel de vrouwen als de mannen gemiddeld 12,5 keer per uur de nestkast in. Als we over de gehele dag kijken, brachten de vrouwen 206 keer een bezoek aan de nestkast, terwijl de mannen dit 198 keer deden. Het blijft de vraag of dat bij ieder bezoek voedsel werd gebracht, maar we kunnen wel stellen dat deze getallen erg dicht bij elkaar liggen. Het is dus waarschijnlijk dat de mannen en de vrouwen ongeveer even vaak voerden.
 
Heeft u het idee dat het er ook zo bij onze Beleef de Lente koolmezen aan toegaat? Voeren de mannen hier ook ongeveer even vaak als de vrouwen?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs