Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Geduld is een schone zaak

Pieter van den Assem | vrijdag 9 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 734x

De twee tortel ‘visarenden’ hebben al flink de lente in hun bol gekregen en dat is te merken aan de vele paringen die in en rondom het nest worden gedaan. Het zal dan ook niet lang meer duren wanneer er het eerst ei gelegd wordt.
Hopelijk liggen er snel drie van deze prachtige eieren in het nest! (Foto: reclaimednj.)

De rust is wedergekeerd

Het was me toch een weertje de afgelopen week, het ene moment leek het wel Beleef de Winter, toen Beleef de Herfst en tenslotte zijn we weer terug bij Beleef de Lente. Na dit extreme weekje zit de visarend weer rustig op het nest alsof er niks is gebeurd.


Pottenkijkers

Het moment de suprême komt steeds dichterbij en dat is namelijk het eerste ei bij de visarenden. Samen hebben we kunnen genieten van de prachtige beelden, waaronder de verschillende paring pogingen op 31 maart. Wat zouden de visarenden toch wel niet gedacht moeten hebben, wetende dat er honderden mensen mee zaten te gluren naar hun liefdesritueel. Gelukkig weten ze er niks van af (denk ik 😊).


Een paring en dan?

Nu we weten wanneer de paring heeft plaatsgevonden kunnen we een inschatting maken van wanneer daadwerkelijk het eerste ei gelegd wordt. Gemiddeld wordt het eerste ei gelegd 14 dagen na de bevruchting, dit kan ook iets korter duren. Voorzichtig doe ik dus alvast een gokje op 14 april. Dit is natuurlijk als de paringen op 31 maart succesvol waren, laten we hopen dat man zijn best heeft gedaan.


Het ei begint zich direct na bevruchting verder te ontwikkelen, verschillende klieren zorgen voor een membraam rondom het ei. Denk maar aan een hard gekookt ei, bij het pellen zit er altijd een vliesje achter de eischaal, dit maakt het pellen ook gemakkelijker. Vervolgens zorgt een andere klier voor de ontwikkeling van de eischaal en die zorgt voor een uitstekende bescherming voor het embryo in het ei.


Wat is de natuur toch B’ei’zonder!

Een ei is eigenlijk ontzettend wonderlijk. Net als jij en ik hebben embryo’s zuurstof nodig om te overleven, maar hoe doet zo’n embryo dat in een benauwd stevig eitje? De natuur heeft hier een handige oplossing voor. Het ei lijkt misschien dicht en afgesloten, maar het is juist zeer poreus. In de schaal zitten ontzettend veel poriën die ervoor zorgen dat uitwisseling van koolstofdioxide en zuurstof plaatsvindt. Een ei ademt dus eigenlijk!


Wanneer denken jullie dat het eerste ei gelegd wordt?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs