Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Eten of gegeten worden

Albert Eggens | dinsdag 17 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 358x

Hoe luguber de beelden misschien ook waren, het is tenslotte wel echte natuur en een van de toppredatoren van ons land waar wij toevallig besloten hebben om er een camera boven te hangen.
Printscreen webcam

Voedselkringloop

We moeten allemaal eten, de een is vegetarisch en de andere houdt van vlees. Dat is ook bij ons mensen zo. Wij mensen kunnen daar als we willen nog rationeel over nadenken over wat we eten, of we misschien een stukje vlees minder kunnen of moeten eten. Maar bij de dieren is dat allemaal net even wat ingewikkelder, daar zit het net even wat meer in het DNA gebakken. Maar wij hebben elkaar allemaal nodig om te kunnen overleven. Mineralen, schimmels, planten en dieren eten en worden gegeten, dat is de voedselkringloop.

Maar waarom nemen ze dan een levende prooi mee naar het nest. Dat hoef ik niet te zien, dat vind ik zielig. Een gedachten die bij velen door het hoofd heen zal zijn gegaan en eerlijk gezegd ik weet het ook even niet waarom ze dat deden. Is het dat ze de jongen willen leren om een prooi te doden, om te laten zien waar de melk vandaan komt, of gewoon omdat het dan het verst is. Het kan gewoon ook toeval zijn. 

Maar deze beelden, Andries haalde het in zijn blog ook al een aan, geven wel mooi de kans dit te gaan aanschouwen en te onderzoeken.

Gegroeid

Maar wat zijn ze al groot zeg, ze zijn net drie weken oud. De witte donsveertjes zijn verdwenen en ze hebben hun grijze tweede donskleed aangetrokken. De nestkom is eigenlijk niet meer te zien en ze verplaatsten zich al enigszins onhandig over het nest heen en weer. Ook proberen ze al de polder in te kijken. Over tien dagen zullen de eerste veren verschijnen en gaan ze zelf naar het voedsel pikken en zullen de ouders hun steeds langer alleen in het nest laten maar ze zijn nooit ver weg want gevaar dreigt continu.

Prooien

Dan tenslotte nog weer even een prooi overzicht. De grauwe gans pullen zijn nog steeds het meeste de klos maar aangevuld met Meerkoet en Brasem is het nog steeds een gevarieerd dieet en hebben we een nieuwkomer op het menu. De knobbelzwaan pul.

Grafiek door Sharell Bas

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs