Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Ergens op zitten broeden

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 5 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 170x

Geheel volgens schema heeft vrouw kerkuil haar vierde ei voor de camera van Beleef de Lente gelegd. Nu breekt er een periode van rust aan in de nestkast: het vrouwtje broedt, het mannetje voorziet haar van voedsel.
Foto André Eijkenaar

Voedselaanbod vs aantal kuikens

Een nadeel van de broedstrategie van kerkuilen is dat wanneer het voedselaanbod lager uitpakt dan ze verwachten, vader en moeder het aantal jongen terugbrengen. Zes bijvoorbeeld is dan te veel, die krijgen ze niet allemaal groot.

Doordat kerkuilen jongen hebben die sterk in leeftijd verschillen, zijn de jongste jongen hiervan het slachtoffer. Dit is wat we bij eerdere jaren vaker gezien hebben bij Beleef de Lente-kerkuil. En dit fenomeen zorgt altijd voor veel emoties bij kijkers van Beleef de Lente en bij ons achter de schermen. De chatters die al langer kijken weten dat dit er helaas bij hoort. Op dit moment is het voedselaanbod gelukkig goed en zijn we zeer benieuwd hoeveel eieren er gaan komen!

 Het ideale jachtterrein

Het ideale leefgebied van kerkuilen bestaat uit een halfopen cultuurlandschap met kleinschalige elementen. Ze jagen op het open veld naar muizen en komen het meest voor waar gras en bouwland worden begrenst door kruidenrijke akkerranden, houtwallen, heggen en bosjes.

Maar als jachtterrein benut de kerkuil ook ruig begroeide, slecht onderhouden graslandgebieden, grasstroken en wegbermen. Gelukkig wonen de Beleef de Lente-kerkuilen in het Woold waar de leefomstandigheden goed zijn.

 Hoeveel eten kerkuilen?

In het broedseizoen eet een volwassen kerkuil per etmaal 70 tot 80 gram. Afhankelijk van de prooigrootte komt dat overeen met 4 tot 8 muizen. Als het koud is tijdens de winter, heeft de kerkuil behoefte aan meer voedsel: 150-200 gram. Dit zijn 8 woelmuizen of 20 spitsmuizen.

 Blijven paren

De kerkuilen paren om hun band te verstevigen. Ook als straks de jongen geboren zijn, paren de uilen door. Dan kan het voorkomen, als het voedselaanbod groot blijft, dat vrouw kerkuil begint aan een tweede legsel, soms zelfs als alle jongen nog niet uitgevlogen zijn. Vanuit mijn eigen veldervaring weet ik dat dit in goede kerkuilen-jaren gebeurt. Pa kerkuil is in een kast de jongen aan het voorzien van muizen. En vrouw kerkuil zit in een kast alweer op nieuwe eieren te broeden.

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs