Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Eruit komen

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | vrijdag 12 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 82x

Eieren zijn in onze handen vaak maar fragiel en erg breekbaar. Ik denk dat dat meer aan onze onhandigheid ligt dan aan het ei zelf.
foto: Roelof Speelman

Eitand

Het zijn eigenlijk behoorlijk sterke omhulsels, waar je als klein kuikentje flink je best voor moet doen om er uit te komen. Het kost je als kleintje heel wat kracht en energie om je uiteindelijk uit zo’n ei te bevrijden. Maar die kleintjes zijn gelukkig voorzien van een heel handig hulp middel.

Beter bekend als de eitand. Voor ons te herkennen aan het witte puntje voor op de snavel. Een mooie duidelijke foto had ik in een eerder blog al staan.

Klik hier voor een eerder blog dat ik schreef over het uitkomen van eieren.

Wat gebeurt er zo vlak voor het uitkomen?

Ongeveer 20 tot 24 uur voor het uitkomen wordt de luchtkamer aangepikt en begint de ademhaling, de ademhaling via de vruchtvliezen wordt dan steeds minder. 12 tot 15 uur voor het uitkomen wordt de eischaal aangepikt doormiddel van de eitand en zodra de schaal doorbroken is begint de echte ademhaling. De eischaal wordt steeds verder open gebroken en ongeveer 1 uur voor het uitkomen gaat het jong ook echt bewegen. O.a. rond draaien, trappende bewegingen met de poten maken. Totdat het ei helemaal doorbroken is en het kuiken nat, moe maar voldaan in de nestkom ligt.

Klik hier voor een filmpje over de ontwikkeling van ei tot kuiken.

Aan de bak

Nu is het zaak dat moeders het kuiken warm en droog houdt. Het kan in deze jaargetijden nog best guur en koud zijn geen ideale omstandigheden om als klein kuikentje aan bloot gesteld te worden.

(er zijn nu al Oehoe paren met jongen van 4 weken oud)

Ook zal ze de kuikens voorzien van kleine hapjes van de aangebrachte prooi. Ja het luieren is nu gedaan voor pa en moe Oehoe. Pa moet flink aan de bak om het kroost te voorzien van een gezonde maaltijd en Moe moet zich de komende tijd als zorgzame moeder gaan gedragen. Maar daar hebben ze ons  allemaal wel van overtuigd de afgelopen periode dat ze dat wel aan kunnen.  

foto: Roelof Speelman

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs