De reis van de muis
18.04.25 De kuikens worden groot! En... ze kunnen eten joh! Maar dat hebben jullie vast al lan..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | maandag 17 maart 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 90x
Last van dyscalculie (moeite met rekenen)? Sla dan gerust de volgende alinea's over (u mist niks essentieels) en lees alleen de moraal onderaan.
Last van dyslexie (moeite met lezen)? Sla dan gerust de volgende alinea's over (u mist niks essentieels) en bekijk alleen de afbeelding hierboven. Dan snapt u het ook.
Steenuilen leggen het liefst 4 eieren. 43% van de vrouwtje koos voor dat antwoord. 24% legde het liefst 3 eieren en 22% had een voorkeur voor 5 eieren. De andere legselsgrootte scoorden beduidend lager. Steenuilen behoren overduidelijk tot Type II, de realisten.
Maar, en nu komt het: legsels met 5 eieren waren net wat vaker succesvoller dan legsels met 4: 80% tegenover 78%. Legsel met 6 scoorden ook hoog: 75% op de succesladder. Legsels met 2 of 3 eieren kwamen niet verder dan 38% en 57%. Wil je een zo groot mogelijke kans dat je aan het eind van de rit ten minste één jong overhoudt, leg dan 4, 5 of 6 eieren, en zeker geen 2 of 3. Hier wint type III, de optimist,
Interessant is natuurlijk ook hoeveel procent er in slaagt alle eieren als uitgevlogen jongen de deur uit te schoppen. En wat blijkt dan: legsels met 4 eieren zijn daarin het meest succesvol. Bij 30% van 4-legsels vliegen alle jongen uit, tegen 26% van de 3-legsels en 24% van de 5-legels. Nu zijn het weer de realisten, type II, die aan de winnende hand zijn.
Aan het eind van de dag telt er echter maar één ding: hoeveel jongen vliegen er (in absolute aantallen) succesvol uit. Dat plaatje is heel duidelijk: wil je veel jongen grootbrengen, zet dan hoog in. Legsels met 5, 6 of 7 eieren hielden uiteindelijk 3 jongen over. Legsels met 4 eieren kwamen niet verder dan 2,4 jongen en legsels met 3 niet verder dan 1,3.
Kijk je in termen van rendement (hoeveel krijg ik procentueel eigenlijk terug voor mijn ei), dan houden 4- en 5-legsels elkaar in evenwicht. Beide halen een rendement van 60%. Ook met 6 of 7 eieren houd je aan het eind 3 jongen over, maar daarvoor heb je wel 1 of 2 eieren meer geïnvesteerd. Weggegooid geld. De winnaar is dus de optimistische realist, of de realistische optimist, wat u wil. Vrij vertaald: leg de lat hoog, maar blijf met beide benen aan de grond.
Duizelt het u een beetje van alle getallen? Snap ik. Het doorgronden van steenuilen is echt ingewikkelder dan weleens gedacht wordt. Wat dat betreft is het bestuderen van de menselijke psyche een stuk eenvoudiger. Maar de moraal van het verhaal is helder: als steenuil kun je het beste 4 of 5 eieren leggen. Meer heeft weinig zin en met minder doe jezelf te kort. Dat is toch een duidelijk verhaal, dunkt me.
Het duurt nog enkele weken schat ik, voordat we kunnen vaststellen tot welk type dit broedpaartje behoort. Tot de 65% slimme, of tot de 35% minder slimme, dat is hamvraag.
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.04.25 De kuikens worden groot! En... ze kunnen eten joh! Maar dat hebben jullie vast al lan..
18.04.25 Wat ontzettend leuk, zo’n nieuwe vogelsoort bij Beleef de Lente! En daar willen we da..
18.04.25 We zien ze best vaak langs de waterkant, de vinken, zowel de mannetjes als vrouwtjes...
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan