Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Muizenarm grasland (Foto: D. Fopma)

Door Albert Fopma
Kerkuilenwerkgroep Nederland

En er komen steeds meer uilskuikens

Albert Fopma, Kerkuilenwerkgroep Nederland | dinsdag 9 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 989x

Afgelopen week kroop het eerste kuiken uit het ei en ondertussen is nummer 2 er ook al en nr 3 zal wel vlot volgen. Het harde werken voor het mannetje gaat nu echt beginnen. Er moeten steeds meer snaveltjes gevoed worden,

Risico's

Het harde werken van het mannetje lukt alleen wanneer er voldoende muizen in de omgeving zijn. En als ze er zijn, dan moet hij ze ook nog kunnen vangen. In hoog gras is het moeilijk muizen vangen en bij regen maken de druppels zoveel geluid, dat muizenvangen haast onmogelijk wordt.

Soms gaat het helaas mis

Afgelopen maandag reed ik om half zeven 's ochtend over de A28 ter hoogte van Rouwveen. Deze mooie heldere maandagochtend werd toch even flink verpest. Bij hectometerpaalte 107,1 lag een dode Kerkuil op de vluchtstrook. Oeps, daar gaat mogelijk weer een broedsel verloren was mijn eerste reactie en in gedachten ging ik naar onze Beleef de Lente-uilen, die net daarvoor het eerste kuiken hadden gekregen.

De relatieve muizenrijke bermen met kort gras zijn een goed jaaggebied voor de kerkuil. Laten we hopen dat de muizen ook een goed jaar hebben, dan zijn de uilen minder op de bermen aangewezen.

 

 

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs