Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

En dan bijna... kuikens!

Jennifer Romeijn | zaterdag 2 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 797x

Het is bijna zover, het broeden zit er bijna op! Mevrouw koolmees heeft nu bijna twee weken gebroed en Bevrijdingsdag, de dag waarop we verwachten dat de eieren gaan uitkomen, is nog maar een paar dagen weg. Wat kunnen we verwachten? Hoe bevrijdt (😉) een kuiken zichzelf uit zijn ei?

Eitand

Als hulpmiddel bij het uitbreken uit het ei heeft een koolmeeskuiken, net zoals sommige andere jonge dieren, een eitand. Dat is een klein bobbeltje van hard calcium dat aan het uiteinde van de bovensnavel van het kuiken zit. Wanneer hij met zijn eitand een gaatje in de eischaal heeft weten te maken, neemt het kuiken meteen een hap lucht: hij heeft voor de eerste keer buitenlucht ingeademd! Dit geeft hem kracht om verder te gaan met zijn poging om vrij te komen. Door met zijn schouders en poten tegen de binnenkant van de eischaal te duwen en verder geholpen door zijn eitand, breekt hij het ei open. Denk echter niet dat dit zo gepiept (ha) is, het kan zeker enkele uren duren. Het kuiken piept nu al wel, misschien kunnen we het straks wel horen!

 

Nestblijvers

In de dierenwereld, en dus ook bij de vogels, bestaat het onderscheid tussen nestblijvers en nestvlieders. Nestvlieders worden met open oogjes en compleet met veertjes geboren. Hierdoor zijn ze meteen al een beetje zelfredzaam. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan eendenkuikens die achter hun moeder aanzwemmen.

Koolmeeskuikens horen bij de andere categorie: zij zijn nestblijvers. Dat betekent dat ze na de geboorte nog totaal niet voor zichzelf kunnen zorgen. Ze komen zonder veertjes en met gesloten ogen (dus blind) uit hun eieren en zijn totaal afhankelijk van hun ouders. Direct zelf rondscharrelen is er dus nog niet bij! Ze zullen daarnaast zeker nog een tijdje onder moeders vleugels moeten blijven, aangezien ze zelf geen veren hebben om warm te blijven. Beelden van mevrouw koolmees op het nest zullen we dus nog wel even zien (maar dan misschien met een schattig kuikenhoofdje erbij). Wat ze al wél kunnen is hun snaveltjes wijd opensperren: voer mij!

 

En dan…

En als de kuikens er zijn… dan begint het echte werk pas voor vader en moeder koolmees! Beide ouders vliegen dan namelijk af en aan met eten voor de kuikens, dat wordt een drukke tijd 😊

Mevrouw koolmees naast haar eitjes

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs