Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Elders in steenuilenland

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 4 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 174x

Uiteraard zit u allen, aangemoedigd door Anjo, (vanaf) vandaag aan scherm en speaker gekluisterd, wachtend op wat komen gaat. Spannende dag(en) … Intussen zitten ook elders de steenuilen niet stil en lijkt eindelijk eens een voorspelling uit te komen.

Grote legsels

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: geheel volgens de verwachting (voorspelling?) vinden we in dit muizenrijke jaar veel grote legsels. Voorlopige tussenstand: van de 62 nesten waarvan we tot nu toe de volledige legselgrootte hebben kunnen vaststellen ligt het gemiddelde op 4,44 eieren per legsel. Daarmee staat 2023 in de ranking over de onderzoeksjaren 1986-2023 voorlopig op de tweede plaats, vlak achter 2019 (4,49). 2023 is dus nog in de race om een absoluut topjaar te worden.  

Een groot contrast met vorig jaar, toen de gemiddelde legselgrootte bleef steken op een historisch laag 3,51. Het aandeel 5-legsels ligt dit jaar dan ook beduidend hoger (34% tegen 8% in 2022) en waar we vorig jaar geen enkel 6-legsel aantroffen, hebben we er nu al 8 (13%). Eén stel heeft zelfs  ingezet met een 7-legsel. (De dame in kwestie heeft overigens een reputatie op dit gebied; in 2021 legde ze maar liefst 8 eieren.) 

Ook de voormalige BdL-locatie in Winterswijk-Henxel is weer bezet! Met 3 eieren een bescheiden legselgrootte. Of daar dezelfde vrouw broedt als tijdens de laatste webcamjaren weten we helaas (nog) niet; ze kroop in het voorportaal van de nestkast waardoor we de ring niet konden aflezen.

Jongen, nog aan de leg, mislukt

In één nestkast troffen we vorige week vrijdag al jongen van enkele dagen oud aan. Een heel vroeg nest waarvan het eerste ei al rond 25 maart moet zijn gelegd. Bij 11 nesten daarentegen was het legsel afgelopen weekend nog niet volledig; die zijn ongeveer een maand later gestart met leggen dan dat hele vroege nest.

Helaas hebben we ook al 3 mislukte nesten kunnen noteren. In 2 gevallen was (vermoedelijk) sprake van predatie en lagen kapotte eischalen buiten de nestkast (zie foto). In één van deze kasten betrapten we zelfs de dader; bij het openen troffen we een steenmarter, die waarschijnlijk net zo verbaasd was als wij. In de derde kast lag de vrouw dood, samen met de restanten van een ei. De doodsoorzaak was niet meer vast te stellen. In alle gevallen betrof het overigens (verouderde) typen nestkasten zonder doeltreffende marterwerende sluis. In het najaar gaan we daar marterproof kasten plaatsen.

Vrouwen aan de maat

Onze webcamvrouw komt duidelijk niets te kort. Ze wordt op haar broedbed rijkelijk voorzien van verse muizen en lekkere hapjes. Ben wel heel nieuwsgierig naar haar gewicht. Zoals Ronald in zijn Keek van zondag al schreef, troffen we elders (ook) enkele zware dames aan. Uit de eerste resultaten blijkt dat de vrouwen dit jaar over de hele linie flink zwaarder zijn dan in het muizenarme 2022. Wogen de vrouwen tijdens het broeden / kleine jongentijd vorig jaar gemiddeld 202 gram, dit jaar ligt het gemiddelde gewicht van de vrouwen die we tot nu toe wogen op 218 gram! Dat is bijna een doorsnee muis-gewicht verschil. De uilen hebben duidelijk geen last van lege schappen bij het boodschappen doen.

Weer het veld in

Wij gaan de komende dagen weer het veld in en polshoogte nemen bij al die andere nestkasten die nog gecontroleerd moeten worden. Tussen de nestbezoeken door volgen we uiteraard, net als u, de ontwikkelingen in de BdL-kast op de voet. Spannende dagen!

 

foto in header: de veldboeken waarin alle onderzoeksresultaten van dit jaar worden genoteerd

Bij aankomst zagen we al een kapot steenuilenei op de grond liggen ... legsel mislukt.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs