Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Eindelijk: de bosuilen kunnen bewonderd worden!

Bernice Sepers | zondag 17 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1103x

Eindelijk is het zover! De bosuilen in Limburg kunnen bewonderd worden! Team bosuil kon de afgelopen dagen al stiekem achter de schermen meekijken en wat was er veel te zien. In deze blog stel ik mijzelf kort voor en breng ik jullie op de hoogte van de laatste belevenissen in en rondom de nestkast.

Even voorstellen
Mijn naam is Bernice Sepers en ik ben promovendus bij het NIOO-KNAW, het Nederlands Instituut voor Ecologie. Ik ben sinds kort vrijwilliger bij de Vogelbescherming en dit jaar schrijf ik blogs voor de bosuil en de koolmees. Ik mag mijn Beleef de Lente werkzaamheden aftrappen met schrijven over wat de afgelopen dagen in en rondom de nestkast van de bosuilen is gebeurd.
 
Een vierde ei?
Inmiddels liggen drie eieren in de nestkast en deze zijn op 7, 9 en 12 februari gelegd. Zou er nog een vierde ei komen? Meestal zit er zo’n 60 uur tussen twee eieren en aangezien deze periode al is verstreken, achten we de kans klein. Daarnaast is mevrouw bosuil al fanatiek aan het broeden, maar misschien verrast ze ons…
 
Bescherming tegen de steenmarter
We zijn in ieder geval erg blij met de drie eieren en we willen ze dan ook goed beschermen. Om te voorkomen dat de eieren (en later de kuikens) ten prooi vallen aan een steenmarter, heeft Jan vrijdag volièregaas om de boom gespannen. Hierdoor kan de steenmarter moeilijker in de boom klimmen en kunnen wij van de bosuilen blijven genieten!
 
Een echte gentleman?
Aan ons zal het dus niet liggen, het is nu aan meneer bosuil om voldoende prooien aan te voeren. In een eerder filmpje was al te zien dat de vrouw duidelijk maakte dat de prooien naar de nestkast gebracht moeten worden. Vaak gaat dat goed, maar niet altijd, want soms moet mevrouw bosuil naar buiten komen om haar hapje te halen. Het gevolg is dat de eieren onbeschermd en onverwarmd achterblijven. Onderaan deze blog is een voorbeeld te zien van een perfecte prooioverdracht, ín de nestkast. Hij kan dus wel een gentleman zijn! Hopelijk gaan we dit nog veel vaker zien de komende tijd.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs