Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Eieren lezen

Bernice Sepers | donderdag 30 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 913x

De acht eitjes van onze Beleef de Lente koolmezen zien er goed uit. Witte eitjes met kleine, roodbruine vlekjes. Als Peter en ik de NIOO nestkasten bezoeken letten wij ook op het uiterlijk van de eitjes, want daar kun je veel van leren...

Stikstofproblematiek

U heeft er vast wel over gehoord op het nieuws en over gelezen in de krant: de stikstofproblematiek. Door verkeer, landbouw en industrie is er in Nederland veel stikstof aanwezig in de vorm van ammoniak en stikstofoxiden. Kort samengevat verzuren ammoniak en stikstofoxiden de bodem waardoor voedingsstoffen, zoals calcium, uitspoelen. Als er te weinig calcium in de natuur aanwezig is, krijgt de koolmees ook te weinig calcium binnen via de voeding. Calcium is ontzettend belangrijk voor het ontwikkelen van een goede eierschaal en de ontwikkeling van botten.

 

Het geheim van het ei

Als er sprake is van een calciumtekort dan zie je dit terug aan de eieren. Eieren met een calciumtekort hebben een dunne schaal en abnormale pigmentatie. Er is een ring van pigmentatie op de stompe zijde van het ei te zien en de dunste schalen hebben helemaal geen of bijna geen pigmentatie. Daarnaast geeft een ei met calciumtekort een ratelend geluid wanneer het geschud wordt. Dit betekent dat de inhoud van het ei is losgekomen van de schaal en dat het ei is uitgedroogd. Dit schudden doen wij vanzelfsprekend pas als duidelijk is dat het ei niet meer gaat uitkomen en we erachter willen komen of dit het gevolg kan zijn van een calciumtekort.

Momenteel zijn er in het gebied waar ik werk twee broedsels gevonden waar sprake is van een calciumtekort. Bovenaan en onderaan deze tekst kunt u een foto zien van één van deze broedsels. Het is afwachten of er überhaupt kuikens uit deze eieren komen en zo ja, of de botten van deze kuikens goed ontwikkeld zijn. We houden dit uiteraard goed in de gaten.

 

En "onze" eieren dan?

Zoals ik al schreef zien de eieren van onze Beleef de Lente koolmezen er goed uit. Het is wat lastig te zien op de camera, maar ik zie kleine vlekjes en geen band van pigmentatie. Er lijkt dus geen sprake te zijn van een calciumtekort. Gelukkig maar!

De ring van pigmentatie is een indicatie van calciumtekort.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs