Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eerste ronde

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 29 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 331x

Zo, de kop is eraf. Kom net terug vanuit een zonovergoten bos (schrijf dit blog op maandag 28 maart). Dit was onze eerste ronde, alle kasten in Westerheide hebben we nagekeken. Van tevoren waren onze verwachtingen hooggespannen, gaan we het eerste ei vinden?

Het is altijd weer een speciaal momentje; de eerste controle van het broedseizoen. Met een team van ongeveer zes personen verdelen we het bosgebied, zodat iedereen min of meer hetzelfde aantal kasten heeft te controleren. 

Een eerste (en tweede en derde) controle is nog niet erg arbeidsintensief. Simpelweg de kasten langs lopen en kijken wat erin zit (of niet). Dat gaat snel, zeker omdat de bomen nog geen bladeren hebben en je de nestkasten al van verre ziet hangen. [Dat gaat nog anders worden, maar daarover in een later blog nog veel meer] Echter, al het monitoringswerk kunnen wij (assistenten, PhD-studenten en post-Docs) niet allemaal zelf. Daarvoor is het veel te veel werk. Dus hebben wij elk jaar een hele lading aan MBO-, HBO- en universitaire studenten die ons helpen. De studenten leren wij de kneepjes van het koolmezen-monitoren-vak. De meest studenten hebben ook nog een eigen onderwerp, een klein sub-onderzoekje. 

Vaak loop ik in m'n eentje door het bos, maar vanmorgen dus niet. Een aardige studente liep mee, en haar leerde ik de verschillen tussen weinig materiaal en veel materiaal. Dat ging erg voorspoedig, en we waren in no time klaar met onze ronde. 

En, denk je nu, hebben ze de eerste eitjes gevonden? Nou nee, we vonden veel kasten met wM (weinig materiaal) en een paar kasten met een bijna nest. Maar - gelukkig - nog geen kasten met eitjes. Waarom gelukkig zie ik je afvragen... Nou, nu weten we dat we in ieder geval op tijd zijn. Volgende week maandag lopen we ronde twee, weet bijna wel zeker dat we dan eitjes gaan vinden. Nog een weekje geduld dus.

Oh ja, en dan nog kast 26. Heb nog even een foto gemaakt van deze kast. Ik heb goed nieuws, daar gaat iets gebeuren! Het is te vroeg om te zeggen of er een kool- of pimpelmees in gaat nestelen. Maar er lag al een behoorlijke laag mos in de kast. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat daar een koolmees in gaat nestelen. Via mijn blogs ga ik jullie op de hoogte blijven houden van het wel en wee van kast 26. Volgende week meer, dus nog even geduld ;-) 

Kast 26

NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs