Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Een vogelboutje voor de afwisseling?

Bernice Goffin | maandag 5 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 133x

Momenteel groeien onze overgebleven zes kerkuilenkuikens goed op een dieet van een flinke hoeveelheid muizen. Hoewel… Voor de afwisseling werden er deze week ook twee vogels aangeboden als prooi. Hoe bijzonder is dat voor een echte muizenspecialist als de kerkuil?
Hoe eet je iets met zulke lange pootjes? Het kostte een paar minuten, maar het lukte uiteindelijk.

De show stelen

Ik vind het ergens toch altijd een beetje gênant als één van de Beleef de Lente-vogels met een andere Beleef de Lente-soort als prooi komt aanzetten. Zoals bijvoorbeeld laatst bij de steenuilen toen er jonge mereltjes binnen werden gebracht. Kunnen ze niet wat beter rekening houden met hun mede-camerasterren? Onze kerkuilen houden zich doorgaans gelukkig keurig aan deze etiquette, simpelweg omdat ze gespecialiseerd zijn in het vangen van muizen. Maar dat betekent niet dat ze een makkelijke kans zo aan zich voorbij laten gaan.

 

Een nestjong?

De eerste vogel die binnen werd gebracht (zie de clip) leek gedeeltelijk kaal, wat op een nestjong van een zangvogel wijst. Best bijzonder als de kerkuil kennelijk een nest heeft geplunderd, of misschien een uit het nest gevallen jong aantrof. Toch is het vangen van nestjonge vogeltjes door de kerkuil niet ongehoord. Er zijn gevallen bekend van kerkuilen die nesten van boerenzwaluwen leeg hebben gehaald, waaruit ook het advies voorkomt om bij voorkeur geen kerkuilenkast op te hangen in een schuur waar ook boerenzwaluwen broeden.

 

Soort onbekend

In veruit de meeste gevallen kunnen kerkuilen en boerenzwaluwen overigens prima samen op hetzelfde erf leven. Ook op deze locatie zijn vorig jaar zowel kerkuilen als boerenzwaluwen gezond uitgevlogen. Ik betwijfel ook of het nestjong dat deze week werd aangeleverd een boerenzwaluw was: het leek iets te groot en er broeden dit jaar (nog??) geen boerenzwaluwen op het erf. Om welke soort het dan wél gaat is niet te zeggen, al hoop ik dat onze uilen zich braaf aan de regels hebben gehouden en dat het geen merel of koolmees was.

 

Uitgescholden door huismussen

Hoeveel vogels er precies op het menu van de kerkuil staan loopt sterk uiteen. Meestal gaat het om slechts 1-2% van het totaalaantal prooien, maar bij bijvoorbeeld schaarste aan muizen kan dit verder oplopen. Onze kerkuilen liggen daar nog ver onder; van de in totaal ruim 800 prooien (!) die sinds het begin van het seizoen naar de nestkast zijn gebracht, waren er slechts twee vogels. Dat komt neer op ongeveer 0,2%. Het vangen van vogels lijkt voor ons gezin echt puur opportunisme te zijn; een toevallige ontmoeting die voor de kerkuil goed heeft uitgepakt. Toch laat het zien dat de lokale huismussen wel een béétje gelijk hebben, wanneer ze het slapende mannetje op de nestkast weer eens zitten uit te schelden.

Man kerkuil verstopt zich meestal goed op de kast, maar als hij in beweging komt laten de mussen regelmatig van zich horen.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs