Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Eén, twee, drie, vier, komt er nog wat van!

Frank van Groen | woensdag 7 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 752x

Om half negen in de avond verliet ma Oehoe even haar nest, zoals in het filmpje Een bijzonder stel van 6 april is te zien, en daar lagen ze, nog steeds, vier eieren.

Ma Oehoe legde haar eerste ei op 28 februari. Dat is nu 38 dagen geleden. Met een normale broedtijd van vijf weken zou je verwachten dat het eerste ei, en eigenlijk ook het tweede ei, al was uitgekomen. Dat dit nog niet gebeurd is kan een paar redenen hebben.

Laat broeden?

Misschien is het echte broeden wat later dan normaal begonnen. Het gebeurt geregeld dat niet meteen na de leg van het eerste ei begonnen wordt. De eerste eieren komen dan meer gelijk uit, en dat heeft weer tot gevolg dat de eerste jongen ongeveer even groot en sterk zijn. Als dat  het geval is kan het nog goedkomen en kunnen we binnenkort het eerste kuiken verwelkomen.

Wanneer weinig prooien worden aangevoerd levert dit natuurlijk een hoop gedoe op voor een kuiken overlijdt. Om die reden wordt bij veel roofvogels al snel begonnen met broeden. In elk geval zijn dan de laatste kuikens duidelijk kleiner en die leggen bij voedselgebrek snel en zonder de andere kuikens te hinderen het loodje.

Onvruchtbaar?

Een tweede mogelijkheid is dat het eerste ei niet bevrucht is en daarom niet uitkomt. Hopelijk zijn de andere eieren wel bevrucht, anders kan het nog een lange zit worden.

Oehoes zijn niet monogaam en hebben dus geen levenslange trouw aan hun broedmaatje. Afhankelijk van de kwaliteit van een territorium en/of een partner kan er gewisseld worden. Dit paar was vorig jaar ook al bij elkaar op dezelfde locatie. Toen is het legsel om onduidelijke redenen mislukt. Zou toen onvruchtbaarheid in het spel geweest zijn? En als dat zo was, waarom zijn ze dan niet uit elkaar gegaan? Liefde, zoals het filmpje Een bijzonder stel suggereert? Of gebrek aan andere partners in deze, voor Oehoe’s, uithoek van Nederland?

Het wordt spannend de komende dagen, of er nog wat gaat gebeuren. Laten we duimen voor een gezond kuiken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs