Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Zo groot is een oehoe ei Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Een, twee, drie ... vier?

Ronald van Harxen, STONE | vrijdag 8 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 258x

Vanochtend om half zeven werd er een ei gelegd. Oplettende kijkers zullen hebben gezien dat er al twee lagen. Dit was nummer drie dus. Het eerste ei werd al op 2 maart gelegd, om vijf uur in de ochtend. Nummer twee zag op 5 maart het levenslicht. Vandaag dus het derde ei. Komt er nog een vierde?

Nummer vier?

Ondenkbaar is het niet, maar zeker ook niet vanzelfsprekend. Een kleine 80% van de legsels bevat twee of drie eieren en slechts 12% telt vier eieren zo liet een Europese studie zien. 2% wist zelfs vijf eieren te leggen. Als ik het formaat van de 'legkist' eens bekijk, zie ik wel ruimte voor vier kuikens. Vijf lijkt me net iets te veel, dan kukelt er vroeg of laat geheid eentje over de rand.

Wanneer?

Stel er komt een vierde ei, wanneer kunnen we dat dan ongeveer verwachten? Tussen nummer een en twee zat ruim 71 uur en tussen nummer twee en drie bijna 74 uur. Een mooie regelmaat, gemiddeld 72,5 uur. Tellen we met dit interval verder dan komen we uit op 11 maart,  een uur of zes in de ochtend. Maandagochtend dus, als bij menigeen van ons de wekker afloopt om aan nieuwe (werk)week te beginnen. Pin me er niet op vast! Ik sta erom bekend dat mijn voorspellingen niet uitkomen.

Direct aan de bak

Kenmerkend voor oehoes is dat het vrouwtje - en deze dame is geen uitzondering - direct bij het eerste ei begint te broeden. Ze heeft niet eens een aanloopje nodig, zoals we bij de bosuil vaak zien. Dat betekent doorgaans dat de jongen niet op dezelfde dag uitkomen (zoals bij steenuilen), maar met enkele dagen verschil. Tussen de eieren zat ongeveer drie dagen. Ik ben benieuwd of dat we verschil ook bij de jongen gaan zien. Mogelijk schakelen ei/embryo 2 en 3 door naar een hogere versnelling om het verschil niet te groot te laten worden. 

Catering

Maar goed, dan zitten we inmiddels in april. Eerst maar eens afwachten of er nog een vierde ei komt en dan de lange rit van het broeden uitzitten. Hopelijk verblijdt manlief zijn eega regelmatig van een lekker konijnenboutje, een stukje houtduivenfilet of sappig rattenbraad en mogen wij daarvan meegenieten. De eerste signalen zijn posiitief. Hoe u mee kunt tellen is het onderwerp van een volgend blog. 

* Bij de foto: zo groot is het ei van een oehoe. 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs