Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een Pimpel-Paas-Ei

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 3 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 864x

Het eerste mezen-ei van het jaar is door de onderzoekers van het NIOO gevonden. Afgelopen vrijdag werd op een van onze onderzoekslocaties een ei gevonden van een Pimpelmees.

Het onderzoek aan holenbroeders als Kool- en Pimpelmezen is meer dan zestig jaar begonnen. Destijds waren er vier bosgebieden waar dit toen gestart is. In een van deze gebieden, bij Oosterhout (gemeente Over-Betuwe) is afgelopen vrijdag het eerste ei van het seizoen 2018 gevonden, van een Pimpelmees. 

Voorjaar nog ver te zoeken

Een rondje 'langs de velden' leert mij al snel dat de regionale verschillen groot zijn. Er zijn bossen waar het tot nu toe winters is, daar is het voorjaar nog ver te zoeken.  In andere bossen daarintegen is het voorjaar volop losgebarsten. Oosterhout is een van deze bossen, hier lijkt het wel alsof het seizoen altijd voor loopt op de rest van onze onderzoeksgebieden. En meestal vinden we in dit bos het eerste ei van het seizoen en dit jaar is dus hierop geen uitzondering. 

Ligging

Een reden hiervoor is niet eenvoudig te geven. Het kan te maken hebben  met de ligging van het bos, tegen de dijk van de Waal aan. Ook kan het te maken hebben met het feit dat dit bos op kleigrond ligt en niet op zand. 

Hoe dan ook, regionale verschillen kunnen opvallend zijn en soms zijn ze over hele kleine afstanden al te vinden. Maar op grotere afstanden zijn deze verschillen soms nog opvallender, daarover meer in toekomstige blogs! 

 

 

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs