Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Door de wildernis

Door Kees Perquin
Landschap Noord-Holland

Een kijkje achter de schermen van Beleef de Lente

Kees Perquin | maandag 9 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 826x

De lepelaars zijn inmiddels gearriveerd en vechten om een plekje voor de camera. Alles wijst erop dat dit weer een mooi seizoen Beleef de Lente gaat worden. Maar wat gaat hier allemaal aan vooraf? In dit blog een kijkje achter de schermen bij Beleef de Lente.
De boom in

Een onbegaanbaar moerasbos van iets meer dan twee hectare, geen elektriciteit, geen internet en lepelaars die net niet elk jaar hetzelfde nest uitzoeken. Aan Luc Enting, Camilla Dreef en ondergetekende de schone taak om ervoor te zorgen dat de lepelaars een seizoen lang goed te zien zijn. Hoe dat is gegaan lees je hieronder!

Nestkeuze

Allereerst moest er een keuze gemaakt worden welke nesten in beeld te brengen. Sommige lepelaars maken een nieuw nest, sommige kraken een reigersnest en andere fatsoeneren een oud lepelaarsnest. Gelukkig hield Camilla de lepelaars al jaren goed in de gaten en had zij een idee welke nesten het meest in gebruik zijn geweest.

Gewapend met verrekijker en kaplaarzen kropen we het weelderig begroeide moerasbos door op zoek naar een locatie met de meeste nesten vlak bij elkaar. Deze gevonden begon de inspectie, lijkt dit nest vorig jaar gebruikt? Is het nog stevig genoeg? Is het nest zichtbaar als de bomen in het blad staan? Bij twee nesten was het antwoord op al deze vragen ja. Waar de camera’s moesten komen stond vast.

De boom in

Tijd om de klimmer de boom in te sturen. Met stijgijzers, touwen en valbeveiliging klom hij soepel de boom in en monteerde de camera zo dat deze goed zicht had op één van de nesten. Eén probleem, de meeste bomen in dit moeras staan nogal wankel, bij elke windvlaag zwaaide de betreffende boom heen en weer, iets wat de kijkers ongetwijfeld zeeziek zou maken. Met staalkabels en spanbanden zekerden we de wiebelboom vast aan een stevigere boom in de buurt. De boom met de camera en de boom met het nest stonden nu een stuk rustiger in beeld.

Elektriciteit en internet

Het zal jullie niet verbazen, maar er is in dit moerasgebied geen wifi. Ook geen elektriciteit. Om de beelden toch bij de duizenden kijkers de woonkamer in te krijgen moest dit er wel komen. Gelukkig bleek één van de omwonenden fan van Beleef de Lente en leverde hij graag een stopcontact en een modem voor het internet. Het enige probleem is dat deze woning een kleine 150 meter van de nesten af staat. Wel eens een verlengsnoer van 150 meter uitgerold door een moerasbos? Ik tot die dag ook niet.

Om door-knaag-gevaar te minimaliseren moest het snoer overal van de grond zijn. We hingen het van tak tot tak, langs struiken en modderpoelen. Om de zoveel meter maakte we een grote lus, als er onverhoopt een boom op het snoer valt mag het niet knappen. Aangekomen bij de woning stopten we de stekker in het modem en stopcontact en was het tijd om de beelden te controleren. Dat Luc weet waar hij mee bezig is bleek al snel, de nesten waren prachtig zichtbaar.

Eén stormachtig jaar later

We hebben in 2019 een fantastisch seizoen beleefd, een seizoen dat smaakte naar meer. Om die reden hebben we de camera’s laten hangen. Begin februari dit jaar was het tijd om de camera’s even op te poetsen en waar nodig af te stellen. Dit was nog niet gebeurd of het begon te stormen. Gespannen volgden wij wat er gebeurde voor de camera. Vele bomen vielen om en oude nesten waaiden uit de bomen. Gelukkig bleven de uitgekozen bomen gespaard! Het nest en de camera’s bleven in tact. Klaar voor Beleef de Lente 2020!

Er staan al verschillende filmpjes klaar, en ook live is er van alles te zien voor de camera! Veel plezier dit jaar! 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs