Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Een gevaarlijk leven

Bernice Goffin | woensdag 9 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 352x

De merels die de schedel bezoeken zijn in goede gezondheid. Hetzelfde kan niet gezegd worden voor de stakker met een bizarre wond die een paar dagen geleden de vijver bezocht. Wat was daar nou aan de hand?
de merelvrouw heeft een abces aan de rechterkant van haar kop

Gewond

De merelvrouw die op 6 maart de vijver bezocht leek een soort abces op haar nek te hebben (zie ook de clip). Waarschijnlijk is dit het gevolg van een verwonding die niet helemaal goed is geheeld. Op de camerabeelden is de verwonding niet helemaal goed te zien en het is dan ook lastig om te voorspellen of de gewonde merel er weer bovenop komt. Maar merels zijn taai. Dat moeten ze ook wel zijn, want het merelleven zit vol gevaren.

 

Roofdieren

Er zijn veel dieren die wel een mereltje lusten. De sperwer en de havik zijn voor de merel zeer gevaarlijke roofvogels. Maar ook zoogdieren, bijvoorbeeld marters, kunnen voor de merel gevaarlijk zijn. In ons dichtbevolkte land zijn ook huiskatten roofdieren die niet onderschat moeten worden. Mogelijk is de gewonde merel bij de vijver ternauwernood aan één van deze roofdieren ontsnapt.

 

Een virusuitbraak

Wij hebben het de laatste jaren druk gehad met onze eigen pandemie, maar wist je dat merels ook met een grootschalige virusuitbraak te maken hadden? In 2016 kwam in Nederland het usutuvirus op. Dat is van oorsprong een tropisch virus, maar door klimaatverandering weet het virus tegenwoordig ook in Nederland te overleven. Mensen worden bijna nooit ziek van dit virus, maar voor merels bleek het usutuvirus rampzalig: sinds de uitbraak van het virus in 2016 is bijna een derde van de merelpopulatie verdwenen.

 

Licht aan het eind van de tunnel

Maar zoals wij langzaamaan de pandemie te boven komen, zo weet ook de merel zich te verweren. In 2021 is het virus niet meer gevonden in Nederland. De merelaantallen in Nederland lijken gelukkig ook niet meer af te nemen. In de tuinvogeltelling van 2022 werden er zelfs weer wat meer merels gezien dan in de jaren daarvoor!

 

Veerkracht

De merel lijkt misschien een kwetsbare vogel die met veel gevaren te maken krijgt, maar blijkt juist hierdoor ook bijzonder veerkrachtig. Er zijn maar weinig vogels in Nederland die per jaar zoveel jongen kunnen grootbrengen als de merel. Hopelijk kunnen we binnenkort een staaltje van dat unieke broedgedrag zien op de schedel!

De havik, een geducht roofdier waar ook de merel voor moet uitkijken. Foto: Bernice Goffin

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs