Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Droogvliegen

Mara de Groot | maandag 17 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1228x

Wie de laatste dagen heeft ingetuned bij de kerkuilen ziet heel veel gefladder. Wat is er aan de hand?
Man

Zeker tegen de avond is het een drukte van belang in de kerkuilenkast bij Beleef de Lente. De uilen lopen al klapperend met hun vleugels door de kast. Dat ze hiermee hun broertjes en zusjes om de oren slaan, lijkt niet te deren. De jonge kerkuilen trainen met dit ‘droogvliegen’ hun spieren en vleugelgebruik. Over niet al te lange tijd zijn ze klaar voor het echte werk.

De oudste uil is nu circa acht weken oud. Tegen het einde van de negende week vliegt een jonge kerkuil redelijk goed en gaat hij voor korte perioden naar buiten. Tegen die tijd is het dons vrijwel verdwenen en zit er hooguit nog wat dons op de buikzijde. Met tien weken is er bijna geen verschil meer in vliegbehendigheid tussen een jonge kerkuil en meer ervaren ouderen.

Verschil man en vrouw kerkuilen

De veren van de kerkuil laten zien of het om een vrouwtje of een mannetje gaat. Een kerkuil met een witte borst is vaak een mannetje. Vrouwtjes hebben meer spikkels. Maar dit is niet altijd het geval!

Eigenlijk kunnen alleen experts het geslacht bepalen. Zij doen dit door naar een drietal handpennen te kijken (zie de afbeelding). Bij kerkuilen vanaf zeven weken kunnen de buitenste bandjes op deze handpennen gebruikt worden voor de geslachtsbepaling. Zijn de aaneengesloten bandjes op de handpennen smaller dan 7.5 mm dan is het een man kerkuil. Als ze breder zijn, gaat het om een vrouw.

We zijn benieuwd naar de bevindingen van de vrijwilligers die binnenkort de uilen gaan ringen. Dan weten we of we mannen of vrouwen in de kast hebben.

Vrouw

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs