Ontwikkeling na uitkomen
29.04.25 Wat worden ze toch snel groot! De vier kleine nakomelingen van JOS en M zijn al event..
Door
Mara de Groot
Mara de Groot | maandag 17 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1470x
Zeker tegen de avond is het een drukte van belang in de kerkuilenkast bij Beleef de Lente. De uilen lopen al klapperend met hun vleugels door de kast. Dat ze hiermee hun broertjes en zusjes om de oren slaan, lijkt niet te deren. De jonge kerkuilen trainen met dit ‘droogvliegen’ hun spieren en vleugelgebruik. Over niet al te lange tijd zijn ze klaar voor het echte werk.
De oudste uil is nu circa acht weken oud. Tegen het einde van de negende week vliegt een jonge kerkuil redelijk goed en gaat hij voor korte perioden naar buiten. Tegen die tijd is het dons vrijwel verdwenen en zit er hooguit nog wat dons op de buikzijde. Met tien weken is er bijna geen verschil meer in vliegbehendigheid tussen een jonge kerkuil en meer ervaren ouderen.
De veren van de kerkuil laten zien of het om een vrouwtje of een mannetje gaat. Een kerkuil met een witte borst is vaak een mannetje. Vrouwtjes hebben meer spikkels. Maar dit is niet altijd het geval!
Eigenlijk kunnen alleen experts het geslacht bepalen. Zij doen dit door naar een drietal handpennen te kijken (zie de afbeelding). Bij kerkuilen vanaf zeven weken kunnen de buitenste bandjes op deze handpennen gebruikt worden voor de geslachtsbepaling. Zijn de aaneengesloten bandjes op de handpennen smaller dan 7.5 mm dan is het een man kerkuil. Als ze breder zijn, gaat het om een vrouw.
We zijn benieuwd naar de bevindingen van de vrijwilligers die binnenkort de uilen gaan ringen. Dan weten we of we mannen of vrouwen in de kast hebben.
29.04.25 Wat worden ze toch snel groot! De vier kleine nakomelingen van JOS en M zijn al event..
29.04.25 Mijn collega’s struinen alweer door het bos voor het koolmezenonderzoek. Het broedsei..
28.04.25 De titel van weer een prachtig filmpje, maar wat zijn zomaar wat vogels. Elke vogel t..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan