Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

Drillig

Roos Tol | woensdag 13 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 121x

Terwijl elders druk wordt geflirt, gepaard, gelegd en ook al gebroed, ligt de vijver er kalmpjes en maagdelijk bij. Hier niets van dat voortplantelijke gedoe. Of? Schuilen er in de stille wateren misschien diepere gronden?

Wel, diep is de vijver niet. Maar verscholen op de bodem, in de veiligheid van waterplanten en modder, overwintert de Bruine kikker ( Rana temporaria) tot hij in het vroege voorjaar weer tot leven komt – en wat voor leven! Al vroeg is het knorrend gekwaak van deze jongen te horen. “Kom dames, kom!”
Welke kikkervrouw kan deze lokroep weerstaan?

Kikkerdriften

Komt de dame op de lokroep af, dan wordt zij subiet omhelst -  nu ja, beklommen - en stevig vastgehouden, soms wel door meerdere mannen tegelijk. Amplexus noemen we dat.
Leuk weetje: voor een betere grip bezitten de heren hiertoe in de paartijd een soort eeltachtige knobbels op hun duimen, “paarborstels”.

Ze laten pas los als het vrouwtje haar eitjes heeft losgelaten in het water. Dan worden de eitjes bevrucht door het mannetje en ieder kan weer zijn eigen weg gaan.
In het water verblijven de bruine kikkers alleen tijdens de overwintering en in de paartijd.

Misschien niet heel “Lentekriebelig” in onze ogen, maar voor de kikkers is het ongetwijfeld heerlijk drillig.

De cyclus voltooid

Na een dag of drie zijn alle eitjes afgezet. Ze vormen eiklompen: kikkerdril. Daar kunnen ook eiklompen van andere vrouwtjes in dezelfde plomp bij zijn.
De eitjes worden larfjes, de larfjes kikkervisjes.
Even wonderbaarlijke metamorfoses als die in de vogeleieren.
Alleen worden kikkereitjes niet bebroed en vrouwtje noch kikkerkindertjes gevoed. Zelf doen. Kikkervisjes eten groenvoer, zoals algen; volwassen bruine kikkers eten alles wat beweegt en ze voor de poten komt. Uiteraard geen kat of haas. Het blijft proportioneel.

Van larve tot kikkervisje tot landbewoner duurt zo’n drie maanden. We zullen ze dus vast weer rond zien dartelen in de vijver de komende tijd!

Bruine kikkers zijn trouw aan hun geboortegrond en keren jaar op jaar terug naar dezelfde plomp als die waarin ze geboren werden.

Nog even dit

In andere jaren waren er vaak nog kijkers in de chatroom tijdens nachtelijke uren. Daardoor lazen we het als er bijvoorbeeld een vosje langs was geweest, of een ander nachtdier.
Helaas hebben we daar vooralsnog geen gegevens van omdat er niemand is.
Mocht je toevallig langs je scherm komen (even plasje doen, glaasje water drinken) en je ziet iets, TIP het!

Sowieso zien we graag jullie tips (en vragen) tegemoet, ook overdags!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs