Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Drie dont´s bij het ophangen van een valkenkast

Suzanne Pen | zondag 27 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 600x

Een nestkast is veiliger voor kuikens, maar niet per se voor ons… Er zijn twee manieren om een kast op te hangen: de veilige waarbij je van te voren even een plan maakt, of je begint gewoon zonder nadenken aan een hachelijke onderneming. Het goede nieuws: ook die laatste manier leidt tot succes!

Het aantal torenvalken in Nederland neemt helaas af, maar zoals Claudia in een vorig blog al schreef, kunnen we ze helpen met nestkasten.

Hier in de Duitse Eifel zijn we gezegend met vele torenvalken. Dat is logisch, want de weides zijn bezaaid met kleine gaatjes: muizenholen. De valken houden de populatie goed in bedwang en worden daarbij geholpen door de grootste muizenmoordmachine van het dorp: onze poes Brutus.

Al die torenvalken moeten natuurlijk ergens broeden. Nou bleek er een paartje bij onze schuur op zoek te zijn naar een plek. Dan moet er een kast komen! Direct ging ik aan het werk (lees: zette mijn man aan het werk). Uiteraard zonder eerst goed na te denken, want wat kan er mis gaan bij een kast die minstens 4 meter hoog moet hangen?!

De kast

Een korte zoektocht op het internet leert dat je hier een nestkast bij de Vogelbescherming kunt kopen en dat er verschillende bouwtekeningen zijn: hier en hier. Het timmeren van de kast bleek het makkelijke deel…

De dont´s

Ter lering ende vermaak; zo hang je een nestkast dus níet op:  

Don´t #1: maak vooral geen plan, maar heb wel haast. Ik leefde in de illusie dat de torenvalken dit jaar nog wel terug zouden komen als we de kast dírect op zouden hangen. Niet dus. Neem rustig de tijd voor een plan en hang hem ruim voor het volgende broedseizoen op.

Don´t #2: gebruik een instabiele ladder. Zoals valken elkaar de liefde verklaren door een prooi over te dragen, zo helpt mijn man bij mijn levensgevaarlijke natuurbeschermingsideeën. Nadat hij onze ladder (zonder dwarsbalk aan de onderkant) had opgesteld, constateerde hij dat je voor dit klusje eigenlijk gewoon een hoogwerker of steiger nodig hebt. Toch klauterde hij omhoog met de zware kast in de hand, maar durfde het niet aan gaten in de muur te boren. Gelukkig was de houten balk net onder de dakrand wel geschikt. Daar hadden we ook gewoon veilig kunnen komen via het dakraam zonder die levensbedreigende ladder…

Don´t #3: doe het tijdens de kraanvogeltrektijd. Mijn taak was het onderaan de ladder op te letten of alles goed ging, maar net op dat moment hoorde ik het getrompetter van overtrekkende kraanvogels. Als vogelliefhebbers snappen jullie hopelijk wel dat ik éven afgeleid was.

Toen ik weer keek, bleek Brutus niet alleen te kunnen helpen bij muizenvangen: ze klimt ook wel even op de ladder om te controleren of de kast goed hangt.

Bodembedekking

Volgens de experts moet er een laagje turf in de kast liggen, maar daarvoor worden natuurgebieden afgegraven… Dus heb ik genomen wat er was: turfvrije bloemenaarde en zaagsel uit de paardenstal. Nu maar hopen dat de valken het goed genoeg vinden.

Vrij uitzicht

Zoals we op de webcam kunnen zien, turen torenvalken uren achter elkaar over hun terrein. Hun huis mag eenvoudig zijn, maar ze willen wel een uitzicht. De opening is het beste op het zuidoosten gericht en in ieder geval niet op het zuidwesten.

Twijfels?

Mocht je na dit verhaal twijfelen over het ophangen van een kast: doe het vooral wél! Want zoals je ziet, krijgt elke idioot het uiteindelijk voor elkaar ;-)

Disclaimer

No husbands were hurt during the making of this blog.

Brutus draagt uiteraard een belletje, zodat ze geen vogels kan vangen. Mocht ze dat toch ooit voor elkaar krijgen, dan hebben we de oplossing al klaar liggen: met een koe-bel is ze niet meer zo snel!

 

UPDATE 9 juni 2022 we hebben voor het eerst een torenvalk in de kast gezien! Regelmatig horen we hem/haar/hen rond de kast, dus wie weet nemen ze hem volgend jaar in gebruik. Fingers crossed!

UPDATE 9 juli 2022 we hadden het niet verwacht, maar hebben zojuist een lege eierschaal onder het nest gevonden! Moeders was ook heel boos dat we met een trekker onder haar kast aan het werk waren. Ze bleef maar terugkomen. Toen we in de gaten hadden waarom, hebben we het werk snel afgemaakt en zijn beschuit met, heel toepasselijk, muisjes gaan eten! 

UPDATE 6 augustus 2022 we zien 3 snaveltjes over de rand van de kast piepen. 

Uitzicht vanuit de kast over de Duitse Eifel.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs