Snel de kuil in, daar is ie we..
04.07.25 Nu de jonge kerkuilen zo snel de hooiberg aan het betrekken zijn wordt het steeds moe..
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Door
Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet
Christ Grootzwagers | vrijdag 27 juni 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 39x
Enkele vogels kunnen echter wel het water opzuigen, duiven en enkele hoenderachtigen zijn daartoe in staat. Soms is drinken geheel overbodig, dan bevat het voedsel al voldoende vocht. Zo krijgen met name jonge vogels op het nest hun vochtgehalte op peil. De ouders weten feilloos welke prooien het meeste vocht bevatten. Rupsen bestaan voor het grootste gedeelte uit vocht, soms worden die uitgeknepen boven de gesperde snaveltjes. Meestal gaan ze rechtstreeks naar binnen, waarna het vocht zich door het lichaam verspreidt.
Vruchtetende vogels hebben ook minder behoefte aan water, immers in veel bessen zit al in ruime mate vocht. Daarom zijn besdragende planten ook zo voornaam, zeker ook in tuinen en parken. Een heel bekende en graag bezochte boom is de lijsterbes. De naam zegt het al, lijsters zijn er gek op, zanglijsters, merels, koperwiek, grote lijster en kramsvogel, zij weten deze bessen wel te waarderen. Wat later in het jaar kunnen de bessen ietwat gaan gisten en dan krijg je soms raar gedrag van de lijsterachtigen te zien. Ze zijn dronken van de gegiste bessen, vandaar de uitdrukking zo zat als een lijster. De natuur zit dan ook prachtig in elkaar, want niet elke bes is gelijk eetbaar, sommige soorten pas na de winter. Zo zijn de bessen van klimop pas in februari eetbaar, zodat er in elke jaargetijde voedsel is.
Het water uit de plas is verder belangrijk voor het verenkleed van de vogels, er wordt regelmatig gebadderd. Zo worden parasieten uit het verenkleed verwijderd, de veren zelf blijven redelijk droog bij dat baden. Vogels hebben immers een stuitklier die zit net boven de staart, vogels zie je daarom met hun kop tussen de veren gaan. De snavel wordt dan over de stuitklier gewreven en daarmee komt een olieachtig vet op de snavel. Vervolgens wordt dit tussen de veren gebracht, waardoor deze bijna waterafstotend worden. Overigens kan de vetachtige substantei uit de stuitklier extra functies hebben, zoals bacteriewerend zijn, of geurverspreidend om roofdieren af te weren en kleur geven aan de veren.
We hebben het al zo vaak waargenomen, de witachtige vlek op het wateroppervlak, de kijkers weten het dan al, er is een duif langs geweest. Duiven hebben geen stuitklier, maar zij hebben hele fijne donsveertjes, die verpulveren tot talkachtig poeder. Het poeder heeft eenzelfde functie als de olie, het is waterafstotend en verzorgt het verenkleed. Het is daarom dat het poeder ook op het water blijft drijven. Loopvogels hebben helemaal geen voorziening, geen stuitklier en geen poeder, deze vliegen niet en leven veelal in droge gebieden.
We hebben het al vaker gevraagd, maar toch ook nu doen we weer een oproep, plaats een schotel met water in uw tuin. Het is gortdroog en vooral in stedelijk gebied is moeilijker aan water te komen. Een oude koekenpan, een eetbord, een klein schaaltje, er is zoveel voorhanden, dat gebruikt kan worden als vogelbad. Zet uw voorziening wel op een veilige plek, want badderende vogels merken vaak mogelijke vijanden niet zo snel op. Blijf genieten van onze waterpartij, tip bijzonderheden en leer ze kennen.
04.07.25 Nu de jonge kerkuilen zo snel de hooiberg aan het betrekken zijn wordt het steeds moe..
03.07.25 Terwijl ik dit schrijf is het nog tropisch warm. En vol verwachting van een fikse reg..
02.07.25 Onze jonge valkjes gaan en komen nog steeds, naar eigen behoefte. In alle vrijheid ku..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan