Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Doen andere kerkuilen dat ook zo?

Mark Hessels | vrijdag 2 mei 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 86x

We hebben de afgelopen jaren dankzij het onderzoek aan deze kast een schat aan informatie verzameld over ‘onze’ kerkuilen. Maar dan komt ook meteen de volgende vraag op; doen andere kerkuilen dat ook zo of hebben we hier met een eigengereid paartje te maken?
Sorry V, weer geen haas op het menu vanavond....

5 jaar turen en turven

Wat hebben we al een hoop informatie verzameld over de Beleef de Lente kerkuilen uit Woold. Schaamteloos hebben we alle paringen zitten tellen en vrijwel alle intieme momenten van hun kastleven vastgelegd. We weten precies wat ze eten en hoeveel en soms zelfs in detail welk jong wat gevoerd krijgt. We weten wanneer V mee begint te jagen en zelfs wat M onderweg eet en daarbij heel even aan de camera’s dacht te ontsnappen. En we weten ook weer een stukje meer over hoe het nu precies gaat als er te weinig voedsel naar de kast wordt gebracht.

Dit alles mede dankzij de onvermoeibare inzet van de vele vrijwilligers die maar blijven turen en turven.

 

Nou dan weten we wel zo’n beetje alles, toch ?

Ja over dit paar weten we wel heel erg veel inmiddels, maar…. ja altijd weer die maar….. is wat we bij hen zien nou ook ‘normaal’ (lees daar ook dit eerdere blog over) voor kerkuilen en doen andere kerkuilen in Nederland dat dan ook zo?

Dat is een vraag waar we maar heel beperkt antwoord op hebben. Dat komt grotendeels omdat we de kerkuilenkasten het liefst zo lang mogelijk met rust laten en ze worden zeker niet bezocht in de fase dat er eieren of jonge kuikens in de kast zijn. Bij veel andere soorten kan zo’n korte verstoring vaak wel verantwoord plaatsvinden, maar kerkuilen kunnen daar erg heftig op reageren en soms gewoon het hele nest verlaten. Om dat risico te vermijden blijven we in die periode dus maar een beetje op afstand. Maar met de komst van kastcamera’s zijn de mogelijkheden om dan toch binnen mee te kijken behoorlijk veranderd.

 

Tijd voor OZ 2.0

Het onderzoek aan deze kast evenaren is verre van eenvoudig. Waar vind je nog een andere kast met zoveel camera’s, maar vooral ook zoveel mensen die 24 uur per dag de camerabeelden afspeuren op bijzonder gebeurtenissen.

Maar, na twee jaar van voorbereiding waren we dit seizoen eindelijk zover dat we in 29 andere kasten, verspreid door heel Nederland ook de camerabeelden analyseren om er zoveel mogelijk informatie uit te halen. Vaak wordt dit gedaan door alleen de kasteigenaar of door iemand die meekijkt op de camera en de mogelijkheid om in net zoveel detail te kijken als het OZ team doet is dan niet haalbaar. Dus we hebben vooraf een keuze gemaakt welke informatie we wel en niet in detail willen verzamelen.

 

Sneak preview

Ja, we willen natuurlijk niet alle leuke details al prijsgeven, maar ik kan wel alvast melden dat van de 29 camerakasten er bij 20 een paartje aanwezig is en er inmiddels in 14 een eerste broedsel is gestart. Op de meeste plekken liggen nu nog alleen eieren, maar we hebben inmiddels ook al een tijdje de eerste jongen in een deelnemende kast.

Het dieet is op andere plekken in Nederland soms ook een beetje anders. Terwijl hier in Woold de periode met weinig woelmuizen wordt opgevuld met een paar kikkers en vooral spitsmuizen, wordt in andere kasten hazenbout geserveerd. Tja, laat M en V het maar niet horen, want anders staat binnkort de verhuiswagen nog voor bij onze kast….

De andere camerakasten verspreid over heel Nederland en ook Woold zit hier gewoon bij natuurlijk.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs