Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Dodelijke wapens……..

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | vrijdag 29 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 80x

Dat de Oehoenagels dodelijke wapens zijn wisten we al een tijdje. Helemaal in combinatie met die grote krachtige klauwen. Als die klauw zich samen knijpt met 4 nagels van gemiddeld 3,5 tot 4cm lang dan heb je als prooi niet meer zo heel veel te vertellen.
Klauw van een jonge Oehoe. foto: Richard Speelman

Die nagels lijken wel op messen.

 

Niet alleen de punten van de nagels zijn heel erg scherp zodat ze gemakkelijk het vlees van de prooi binnen kunnen dringen, maar ook de zijkanten zijn scherp.

De nagel loopt krommend af en aan de buiten kant bol en aan de binnenkant hol.

Aan de randen van deze bolle naar de holle kant is de nagel vrij scherp.

Als je voorzichtig met je vinger er over heen gaat voelt het aan als een redelijk scherp mes.

Waarschijnlijk heeft dit ook als functie om sneller en beter in het vlees te snijden. Hoe meer je als prooi tegen stribbelt hoe krachtiger de klauw wordt dicht geknepen.

Vaak maken ze stappende en knedende bewegingen met de klauwen vermoedelijk om de prooi op die manier sneller te doden. Wat meestal volgt is een beet met de snavel achter of in de kop van de prooi, soms wordt ook de hele kop verwijderd. Dit zien we ook regelmatig hier voor de webcam, dat man met bijvoorbeeld een aangevreten/halve rat aan komt.

 

Aan den lijve ondervonden.

 

Zo had ik eens een jong in de handen die mij toch even flink te grazen nam. Zijn klauw zat om mijn onderarm geklemd en toen ik het jong zou gaan meten kneep die zijn klauwen even dicht. Hierbij drongen de vlijm scherpe nagels mijn arm diep binnen. Ik moest ze één voor één er voorzichtig weer uittrekken. Dit was behoorlijk pijnlijk en ik snap nu ook dat je als Duif of Rat geen schijn van kans hebt als je tussen deze klauwen terecht komt.

De wonden uiteraard goed ontsmetten, want je weet maar nooit waar die nagels in hebben geprikt.

 

Eén maal in de greep van een Oehoe klauw ben je meestal ten dode opgeschreven......

....heb ik even geluk gehad….

Klauw van een volwassen Oehoe. foto: Roelof Speelman

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs