Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Dikke mik

Danny Gerrets | donderdag 1 mei 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 53x

Onze man en vrouw raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Af en toe betuigen ze elkaar zelfs hun liefde, bijvoorbeeld door de snavels tegen elkaar te wrijven. Tegelijkertijd heeft ieder duidelijk zijn eigen taak.

Broeden

Het vrouwtje broedt de eieren uit. Om het broeden makkelijker te maken te maken ontwikkelen de vrouwtjes aan het begin van de broedperiode een broedvlek. Daar verliezen ze een deel van de veren en is de huid beter doorbloed. Op de webcam-beelden zie je ook dat het vrouwtje regelmatig met de vleugels schudt en heen en weer wiebelt (in BdL-termen ‘schuddelen’) om de eieren zorgvuldig onder zich te houden. En om zeker te zijn dat alle eieren gelijkmatig worden bebroed draait ze zich geregeld om. Ook worden de eieren met name aan het begin van de broedperiode gekeerd voor een goede ontwikkeling van het embryo. Er zijn nu 22 dagen verstreken sinds de leg van het eerste ei. Dat betekent dat het vrouwtje nog zo’n 9 à 10 dagen te gaan heeft voordat het eerste ei uitkomt.

Prooiaanvoer

Torenvalk mannen ontwikkelen geen broedvlek, want hun taak is vooral om te zorgen dat het vrouwtje gedurende de broedperiode voldoende te eten krijgt. Zodra de man een prooi gevangen heeft, eet hij vaak de kop zelf op. Daarna brengt hij de rest naar de kast en maakt hij door te roepen kenbaar dat hij een prooi komt brengen.  Het vrouwtje antwoordt en vervolgens vindt aan de rand van de kast of daar in de buurt een prooioverdracht plaats. Het vrouwtje eet de prooi over het algemeen buiten de kast op en gedurende haar afwezigheid neemt het mannetje het broeden over.

Even pauze

Eerder schreef ik dat het mannetje onervaren was omdat hij niet goed wist hoe te broeden. Dat heeft hij inmiddels goed onder de knie. Voor het vrouwtje zijn deze intermezzo’s een gelegenheid om even de vleugels te strekken en te poepen, want je houdt natuurlijk wel je nest schoon. Aan het eind van de broedperiode kan het zijn dat het vrouwtje wat langer wegblijft om enige tijd zelf te jagen.  

Drukte en rust

Voor het mannetje is dit een drukke tijd, want hij moet nu niet alleen voor zichzelf zorgen, maar ook voor zijn vrouw. Dat betekent dat hij iedere dag toch wel minimaal vijf muizen moet brengen. Voor het vrouwtje is het even een rustige tijd en je ziet dan ook dat zij naast het broeden de beschikbare tijd gebruikt om haar verenpak te onderhouden door te poetsen of een dutje te doen.

En wil jij ook bijdragen aan het onderzoek naar het foerageergedrag van de Torenvalken? Dat kan hier.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs