Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Boerenzwaluw

Toon alle blogs & vlogs

Diepgravend onderzoek

Jasja Dekker | maandag 30 juni 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 67x

Afgelopen dagen was te zien dat kuikens flink graven in de braakballaag die op de kastbodem ligt. Waarom doen ze dat? Ik ben voor het antwoord eens in mijn uilenboeken gaan graven.
Er is een flinke kuil gegraven.

Er werd al gesuggereerd dat het uiltje de kastbodem al had bereikt. Er wordt flink gegraven in de laag braakballen en prooiresten die de afgelopen weken is ontstaan. We zien dat geloof ik elk jaar wel terug. Waarom doen ze dat toch? In tegenstelling tot een van onze andere bloggers kan ik niet zo goed interviewen, dus ik moet het hebben van onderzoekers. En die kunnen natuurlijk niet in het koppie van de uilskuikens kijken. Maar wel heel goed theorieën verzinnen. Er zijn er grofweg vijf.

Omgericht gedrag

Dit soort gedrag kan gebeuren om agressie te uiten zonder dat het knokken wordt. Denk aan een hond die heel geïnteresseerd in een tak of pluk graas wordt, als er een andere (sterkere) hond nadert. Of een kip die flink in de bodem pikt in plaats van een andere kip. Volgens deze verklaring graaft de boze puber liever in de bodem dan risicovol te knokken met de nestgenoten.

Afstand houden

Laat ik niet over de spreekwoordelijke kuilengravers op het strand beginnen. Maar het wordt steeds knusser in de kast. Dan is een kuil, zeker met een wal van braakballen, botjes en haren eromheen is een goede manier om even letterlijk afstand te nemen van de wereld, en vooral die altijd maar op je lip zittende nestgenoten. Maar wat zien we: ja hoor, de nestgenoten kruipen alsnog op elkaar, gewoon in die kuil.

Trainen

Een nestkast is nou niet bepaald een stimulerende omgeving voor een uilskuiken. Geen klimrek, geen pedagogisch verantwoorde blokkenset. Een lekker wandelingetje maken gaat ook al niet. Voor de ontwikkeling van de het evenwicht, de pootspieren en poot-oog-oor-coördinatie zijn er alleen muizen en braakballen om mee te trainen. Het grijpen, wegduwen, verschuiven van de bodemlaag kan een goed middel zijn om te oefenen met het hanteren van prooien.

Afkoelen of warm blijven?

Ook voor de hand liggend, zeker bij de warmte dezer dagen: ze maken een kuil om lekker af te koelen, of juist op te warmen. Door dieper in het nestmateriaal te kruipen kunnen warmte vasthouden, maar misschien zijn die diepere lagen net wat koeler. Al vraag ik me af of dat bij die braakballen echt zo is.

Iets te halen

Tot slot mijn eigen theorie. In die laag braakballen, poep en haren zit allerlei leven. Larven van kever en mot, en misschien nog een nog niet helemaal opgegeten muisje. In het videofragment zie je een van de kuikens iets uit de hoop pakken, uit elkaar pluizen en opeten. 

Vijf voor de prijs van één

Net als bij een flauwe examenvraag kunnen ook alle vier deze verklaringen juist zijn. Wat is er mooier dan energie spenderen aan gedrag dat maar liefst drie doelen heeft? Dat is nog eens (evolutionair) voordelig!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs