Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Er wordt hard gewerkt binnenin deze eitjes

Door Renée

De spanning stijgt!

Renée | woensdag 3 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 886x

Ondanks dat het lijkt alsof er maar weinig gebeurt in deze kast, zijn twee kuikentjes heel hard aan het werk om groot en sterk genoeg te worden om uit hun ei te kunnen kruipen...
kippenei (links) en bosuilenei (rechts)

Terugblik

Vorig jaar begonnen we ook met 2 eieren. We hebben kunnen genieten van 1 kuiken en helaas is 1 ei niet uitgekomen. Het kuiken is sterk en gezond uitgefladderd en het ei is na het seizoen uit de kast gehaald. Het bleek een onbevrucht ei te zijn geweest.

Om een idee te krijgen van het formaat van een bosuilenei, heeft Jan (de tuin- en kasteigenaar) het ei naast een kippenei gelegd. (zie foto hierboven). Een ei van een bosuil is dus een stukje kleiner en wat ronder dan een kippenei. Een ei van een bosuil ligt in een nestholte of nestkast, waardoor het ei niet zichtbaar is vanuit de lucht. Vandaar dat het geen camouflagekleuren nodig heeft om niet op te vallen voor roofvogels. Het witte ei is wel voor de bosuil goed zichtbaar in de donkere nestruimte, zodat ze hem goed kan vinden en er verder op kan broeden na een uitstapje.


Brrr, koud!

Net nadat Vrouw Bosuil haar eerste ei had gelegd daalde de temperatuur in Nederland. Terwijl het buiten -10°C was, legde ze haar tweede ei. Voor ons een leuke periode met sneeuw en ijs, voor Vrouw Bosuil was het heel hard werken om de twee eieren warm te houden.

Of de temperatuur van invloed is op de broedduur en het broedsucces zullen we nog even moeten afwachten.


Vooruitblik

De broedtijd van het eerste ei duurt gemiddeld 30 dagen, die van het tweede ei 29 dagen. Dit komt omdat Vrouw Bosuil al wel start met broeden zodra het eerste ei is gelegd, maar dit doet zij minder vast, dan wanneer het legsel compleet is.

Zo is ze dit jaar na het leggen van het eerste ei (op 6 februari) wat langer en vaker uit de kast geweest dan na het leggen van het tweede ei (op 9 februari). Ze maakt nu per nacht gemiddeld 2 uitstapjes van een minuut of 10 om even haar ontlasting buiten de kast te droppen, haar vleugels te strekken en soms ook een prooi van het mannetje te ontvangen.

Aangezien we geen glazen bol hebben, kunnen we niet precies voorspellen wanneer het kuiken uit het ei gaat kruipen, maar het zou zo maar over een paar dagen al kunnen gaan gebeuren...


Veel uit-het-ei-kijkplezier,

Renée

Een rustig broedende Vrouw Bosuil

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs