Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De perfecte woning

Bernice Sepers | woensdag 27 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1018x

De koolmees broedt van nature in natuurlijke holtes. In Nederland zijn relatief weinig oude bomen met holtes, dus daarom maakt de koolmees graag gebruik van nestkasten. Echter, een koolmees zal niet zomaar iedere nestkast gebruiken.

Plaatsing

Ten eerste is de plaatsing erg belangrijk. Om de vogels enigszins te beschermen tegen de wind, regen en zon, kan de opening het beste op het noordoosten gericht zijn en niet in de volle zon. Verder willen koolmezen ook graag vrijstaand wonen. Pimpelmezen mogen wel op enkele meters afstand een nestje bouwen, maar andere koolmezen moeten toch echt minstens tien meter verderop zitten. Bij het NIOO houden we voor de zekerheid een veel grotere afstand aan.

Hoogte

Soms hoor je dat een nestkast op circa 2 meter hoogte moet hangen. Koolmezen vinden het echter ook prima als een nestkast op borsthoogte hangt, dus in sommige van onze onderzoeksgebieden hangen de nestkasten op deze hoogte. In uw tuin is dit echter niet aan te raden, aangezien katten dan ook makkelijk bij de nestkast kunnen komen.

Markeren maar!

Koolmezen zijn kieskeurig als het om de invliegopening gaat, die moet een diameter van 32 millimeter hebben. Precies groot genoeg voor een koolmees, maar klein genoeg om het predatoren moeilijk te maken. Indien een nestkast in de smaak valt, wordt de opening gemarkeerd met snavelmarkeringen. Er wordt dus getimmerd rondom de nestopening, net zoals we af en toe onze koolmezen zien doen.

Schoon huis

Nadat de jonge koolmezen zijn uitgevlogen, denkt u misschien: ‘Ik laat het nestje gewoon in de nestkast zitten, dan hebben de koolmezen een lekker zacht bedje om in de winter in te slapen.’ De gedachte is heel attent, maar zo'n nestje zit boordevol vlooieneitjes die kort nadat de vogels zijn uitgevlogen uitkomen. In de nestkast wachten ze totdat een vogel langskomt die ze vervolgens bespringen. Brrr! Daarom is het goed om het nest te verwijderen als de koolmezen zijn uitgevlogen.


Nieuw jaar, nieuw nest

Maar is dat nou niet zielig? Dan moeten de koolmezen ieder jaar een nieuw nest maken! Nee hoor, dat is niet zielig, want koolmezen maken sowieso een nieuw nest. Al ligt er al een nest in de nestkast, dan bouwen ze er gewoon een nieuw nest bovenop. Het gevolg is dat de kuikens heel hoog in de nestkast zitten, wat het makkelijker maakt voor spechten en marterachtigen om ze uit de nestkast te vissen en ze op te eten. Gewoon verwijderen dus die oude nesten.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs