Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

De jongen van ABN-AMRO groeien als kool

Paul J. Marcus | donderdag 27 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 969x

De jongen van ABN-AMRO in Amsterdam zijn nu al zo groot, dat ze zich, tegen elkaar aan gekropen, al behoorlijk warm kunnen houden, zonder hulp van de ouders. Dat is maar goed ook, want hun huidige formaat maakt het onmogelijk ze nog behoorlijk te bedekken.

De valken van de Zuidas

Ze kunnen al wel kruipen op het loopbeen, maar nog niet echt staan. Dat kunnen ze pas vanaf een leeftijd van ongeveer drieënhalf of vier weken. Volgende week zijn ze oud genoeg om te worden geringd. Als ze eenmaal op de poten kunnen staan, wordt dat een hachelijke onderneming. Ze kunnen dan gemakkelijk afspringen. Dat is niet echt goed voor hun gezondheid, zo van een hoogte van negentig meter of daaromtrent.
De ouders zijn vanaf de grond in de naaste omgeving van het nest te observeren. Vanmiddag zat het mannetje op het bekende ABN-AMRO-logo boven het nest. Het vrouwtje kwam tegen drieën rustig uit het oosten aanvliegen. Ze landde naast de kast en bleef buiten.

Woningnood

De bevolkingsgroei van de Nederlandse Slechtvalken heeft repercussies. Er wordt steeds vaker overzomerd op plekken waar geen kast is. Vanmiddag zag ik niet ver van de Zuidas op een ander bedrijventerrein, een adult stel op een kantoorpand. Ik vraag me af, of deze valken ook werkelijk gaan proberen zich daar te vestigen. We wachten het af. Misschien worden we in juni verrast met een of twee jongen.
Dak- en thuisloze valken kunnen een probleem opleveren voor de gevestigde broedparen. Het kan behoorlijk misgaan. Vrijwel alle vestigingen die al langer bestaan, hebben al wel een geschiedenis van moord en doodslag achter de rug. Als het territoriale mannetje wordt verdreven, moet het vrouwtje alle prooien alleen bemachtigen. Dan zijn de eieren of de jongen kwetsbaar voor predatie en onderkoeling. Als het vrouwtje het onderspit delft en het mannetje er alleen voor komt te staan, eist de nieuwkomer doorgaans al zijn aandacht en prooien op, zodat de jongen omkomen. En het komt voor dat het mannetje niet zo bedreven is in het zorgvuldig verdelen van de prooien, zodat de jongen geen hapklare brokken binnenkrijgen. Als ze er niet in stikken, dan verhongeren ze alsnog. Het huisvestingsprobleem heeft zo een regulerend effect op de groei van de populatie.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs