Enerverend seizoen Beleef de L..
01.08.22 Met 53 eieren, 35 uitgevlogen jongen en talloze bijzondere momenten was de oogst van ..
Door
Bernice Goffin
Bernice Goffin | maandag 20 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 62x
De merels die in ons land broeden zijn voor een groot deel standvogel, wat betekent dat ze het hele jaar in Nederland blijven. Nederland is meestal ook in de winter warm genoeg om voldoende voedsel te vinden. Echter zijn er toch ook merels die het liever nóg wat warmer hebben en in de winter wegtrekken naar warmere oorden, vaak naar Engeland maar soms tot aan Spanje en Portugal aan toe! In de afbeelding onderin dit blog is te zien waar Nederlandse merels zoal naar toegaan.
Merels die in noordelijke oorden broeden, zoals Noorwegen en Zweden, kunnen daar echter niet blijven in de winter: het wordt daar veel te koud voor merels. In de winter krijgen we dan ook bezoek van veel van deze noordelijke merels en die doen zich ook graag tegoed aan het vogelvoer dat we in de tuin aanbieden. Dat hebben ze wel verdiend na zo een lange trektocht van honderden kilometers!
Op eigen kracht komt de merel dus erg ver, maar sommige merels hebben het met een beetje hulp van de mens al helemaal bont gemaakt. Ook bij Britse kolonisten was de merel een erg geliefde vogel. Zo geliefd, dat ze in de negentiende eeuw merels op schepen naar Australië en Nieuw-Zeeland hebben meegenomen om deze nieuwe werelden aan hun thuis te doen herinneren.
De merels bleken zich goed aan te passen aan hun nieuwe omgeving aan de andere kant van de wereld en hebben zich snel uitgebreid. Tot de dag van vandaag doen merels het er goed en in Nieuw-Zeeland is het inmiddels zelfs de meest wijdverspreide vogelsoort. Hoewel de inheemse dieren in Australië en Nieuw-Zeeland veel last hebben van sommige andere diersoorten die Europeanen hebben meegenomen, is de opmars van de merel zonder vervelende gevolgen verlopen. De merel heeft zijn eigen plekje ingenomen zonder inheemse dieren aan de kant te schuiven.
Merels lijken op het eerste gezicht dus misschien weinig reislustig, maar laat je niet bedriegen door die vriendelijk nieuwsgierige blik. Het blijken kundige wereldreizigers die niet alleen zelf een flink eind kunnen vliegen, maar ook goed gebruik hebben gemaakt van de kansen die wij ze hebben voorgelegd!
01.08.22 Met 53 eieren, 35 uitgevlogen jongen en talloze bijzondere momenten was de oogst van ..
31.07.22 Op 1 augustus sluiten de camera's van Beleef de Lente. Zo ook die van de boerenlandv..
31.07.22 Het seizoen voor de kerkuilen van Beleef de Lente kerkuil 2022 loopt op zijn einde. H..