Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Luc Hoogenstein - Saxifraga

Door Bernice Goffin

De geheimen van een wereldreiziger

Bernice Goffin | maandag 20 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 343x

Het hele jaar door zien we merels in Nederland en het is dan ook niet vreemd om te denken dat merels echte standvogels zijn. Maar de merel die je in de winter ziet zou wel eens een heel andere merel kunnen zijn dan de merel die nu in jouw tuin nestelt. Merels kunnen honderden kilometers vliegen!
De merel die je in de winter in jouw tuin ziet kan wel eens uit het hoge noorden komen. Foto Luc Hoogenstein - Saxifraga

De warmte volgen

De merels die in ons land broeden zijn voor een groot deel standvogel, wat betekent dat ze het hele jaar in Nederland blijven. Nederland is meestal ook in de winter warm genoeg om voldoende voedsel te vinden. Echter zijn er toch ook merels die het liever nóg wat warmer hebben en in de winter wegtrekken naar warmere oorden, vaak naar Engeland maar soms tot aan Spanje en Portugal aan toe! In de afbeelding onderin dit blog is te zien waar Nederlandse merels zoal naar toegaan.

 

Overwinterende noordelingen

Merels die in noordelijke oorden broeden, zoals Noorwegen en Zweden, kunnen daar echter niet blijven in de winter: het wordt daar veel te koud voor merels. In de winter krijgen we dan ook bezoek van veel van deze noordelijke merels en die doen zich ook graag tegoed aan het vogelvoer dat we in de tuin aanbieden. Dat hebben ze wel verdiend na zo een lange trektocht van honderden kilometers!

 

Naar de andere kant van de wereld?

Op eigen kracht komt de merel dus erg ver, maar sommige merels hebben het met een beetje hulp van de mens al helemaal bont gemaakt. Ook bij Britse kolonisten was de merel een erg geliefde vogel. Zo geliefd, dat ze in de negentiende eeuw merels op schepen naar Australië en Nieuw-Zeeland hebben meegenomen om deze nieuwe werelden aan hun thuis te doen herinneren.

 

Goed aangepast

De merels bleken zich goed aan te passen aan hun nieuwe omgeving aan de andere kant van de wereld en hebben zich snel uitgebreid. Tot de dag van vandaag doen merels het er goed en in Nieuw-Zeeland is het inmiddels zelfs de meest wijdverspreide vogelsoort. Hoewel de inheemse dieren in Australië en Nieuw-Zeeland veel last hebben van sommige andere diersoorten die Europeanen hebben meegenomen, is de opmars van de merel zonder vervelende gevolgen verlopen. De merel heeft zijn eigen plekje ingenomen zonder inheemse dieren aan de kant te schuiven.

 

Schijn bedriegt

Merels lijken op het eerste gezicht dus misschien weinig reislustig, maar laat je niet bedriegen door die vriendelijk nieuwsgierige blik. Het blijken kundige wereldreizigers die niet alleen zelf een flink eind kunnen vliegen, maar ook goed gebruik hebben gemaakt van de kansen die wij ze hebben voorgelegd!  

Dankzij deze ringmeldingen kunnen we goed zien waar Nederlandse merels naar toegaan. Oranje stippen zijn meldingen in de lente/zomer, blauwe stippen in de herfst/winter. Bron: www.vogeltrekatlas.nl

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs