Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Roodpootvalk, foto door Jelle de Jong

Door Linda Persoon

De familie Falconidae

Linda Persoon | vrijdag 7 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1423x

Wie de Vogelbescherming agenda gebruikt heeft hem als vogel van deze week gezien; de roodpootvalk. Wie is dit neefje van onze torenvalk met zijn prachtige oranjerode poten en snavel? En hoe ziet de familie Valk er verder uit?

Wereldwijd komen er 65 soorten valken voor. In Nederland kennen we 4 soorten; de torenvalk, de boomvalk, de slechtvalk en het smelleken. De roodpootvalk is af en toe in de trektijd te zien.

Boomvalk

De boomvalk staat helaas, net als de torenvalk, op de Rode Lijst. Dit komt door de afname van prooidieren als gevolg van de intensivering van de landbouw. Daarnaast bouwt een boomvalk zelf geen nest maar is afhankelijk van kraaiennesten.  Door landschapsverandering is het aanbod hierin echter beperkt. Momenteel zijn er tussen de 450 en 700 broedparen in ons land. De boomvalk is gespecialiseerd in het vangen van vliegende prooien, zoals libellen, sprinkhanen en vlinders. Maar ook jonge zwaluwen zijn niet veilig voor de boomvalk. Deze vogel is in Nederland alleen in het zomerseizoen te vinden, van september tot mei overwintert hij in Afrika.

Slechtvalk

De Beleef de Lente-collega van onze torenvalk is de slechtvalk. Deze grote valk is met een aanvalssnelheid van 350 km per uur de snelste vogel ter wereld! De slechtvalk heeft net als de torenvalk erg geleden onder het gebruik van bestrijdingsmiddelen als DDT, maar de laatste jaren gaat het gelukkig een stuk beter met deze soort. Geschat wordt dat er circa 180 broedparen zijn. De slechtvalk broedt in Nederland vooral in de stad; op torens, kerken en wolkenkrabbers. Hier jagen zij vooral op duiven. In de winter neemt het aantal slechtvalken in Nederland toe door overwinteraars uit het noorden.

Smelleken

Met zijn 25 tot 30 cm is het smelleken een stuk kleiner dan de torenvalk en de kleinste valk van Nederland. Jammergenoeg is hij geen broedvogel in ons land maar wel wintergast, vooral in onze kuststreken waar hij op zangvogels jaagt. Ze broeden in o.a. IJsland, Groot-Brittanië en Scandinavië.

Roodpootvalk

Deze valk, qua vorm en grootte ongeveer gelijk aan onze torenvalk, broedt niet in Nederland. De vogels overwinteren in zuidelijk Afrika en broeden in Oost-Europa. Tijdens de trek in mei naar hun broedgebied en op de terugweg in september worden ze in ons land gesignaleerd. Vooral bij oostelijke windstromingen in het voorjaar zijn ze wel eens te zien. De moeite waard om de komende maand het weerbericht en de lucht in de gaten te houden!
Op het moment van schrijven is de roodpootvalk namelijk al gezien in Zuid-Oost Drenthe bij Barger-Oosterveen (bron: waarneming.nl)

 

 

Roodpootvalk, foto door Jelle de Jong

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs